10 nejlepších cestovatelských kousků roku. Best of Casablanca 2018

30. prosinec 2018

Vybíráme nejlepší cestovatelské počiny očima magazínu Casablanca. Originální osudy, životní cesty a mimořádné zážitky z vysílání v roce 2018!

18. ledna 2019 v 19 hodin v pražském prostoru Svět HUB oslavíme 13. narozeniny pořadu Casablanca. Ještě před setkáním posluchačů, tvůrců a hostů pořadu bilancujeme rok 2018 a jeho vrcholy. Tady jsou:

„Možná z toho bude cesta kolem světa, uvidíme. Je to moje ‚Cesta tam‘,“ usmívá se Viktorka Hlaváčková

Viktorka Hlaváčková navázala přechodem Kavkazu od Černého moře ke Kaspickému na předcházející karpatsko-balkánsko-turecké pěší putování. Na Malý Kavkaz vykročila po příjezdu do Batumi od Černého moře a hned první večer v kopcích ji složila domácí pálenka čača. Do kopců Velkého Kavkazu se škrábala po čtyřech neprostupným Gujdamanarským hřebenem. V Ázerbájdžánu šilhala hlady, protože v horách jedla jen vločky se solí, měla problémy s pohraničníky a nakonec byla ze země vyhoštěna...

Ale bylo to dobrý! Tomáš stopoval africkým kontinentem z jihu na sever. A s malárií skončil v marocké nemocnici

Novinář Tomáš Poláček stopoval africkým kontinentem z jihu na sever. „V Namibii a JAR bylo nádherně a stopoval jsem velmi rychle. Lidé byli velmi milí a taky mám rád poušť, takže mi vůbec nevadí, když v Namibii hodiny čekám a nikdo mě nebere,“ vypráví Tomáš Poláček o první etapě svojí cesty. Pak ale nedostal víza do Angoly a přes Zambii se přesunul do Demokratické republiky Kongo. „To opravdu nejsou jednoduché země. Nikomu nemůžu doporučit, aby tam jel. Vůči nepohodlí ve vedru na cestách bez asfaltu člověk po čase otupí, ale všude je plno checkpointů s ožralými a zfetovanými ozbrojenci, kteří nás každých 10 kilometrů strašně seřvali a byli opravdu zlí. Chtěli peníze. Kdo je neměl, tomu sebrali třeba boty,“ vypráví Tomáš Poláček v Casablance. V Maroku jeho cestu ukončila malárie, kterou mu pravděpodobně uštědřil komár v malijském Bamaku.

Nevidomá dvojice baťůžkářů Jonathan Taylor a Leanne Ireland z texaského Austinu cestuje celkem už 10 let po světě a dokazuje sobě i ostatním, že to jde i bez zraku. Při návštěvě České republiky jsme je zachytili, aby nám o tom řekli víc…

I'MON da road. Jaký si to uděláš, takový to máš

Tři roky na cestě, 25 000 nastopovaných kilometrů a přes 30 zemí má za sebou Mon Borková, která jde do všeho po hlavě. Jak její celé cestování začalo, si ale sama moc nepamatuje. Jednou ráno se probudila a zjistila, že si během jednoho divočejšího večírku s polskými spolubydlícími koupila letenku do Bangkoku. „Cestovat jsem chtěla dlouho, ale nikdy jsem se nemohla odhodlat. Alkohol trochu pomohl…“

Pavel Kocourek vyzkoušel studium v NY, bezdomovectví i lodě

Student matematiky Pavel Kocourek se přes Tchaj-wan, který si původně ke stáži vybral jen kvůli tamější pláži, dostal na doktorské studium ekonomie v New Yorku. Během studia na prestižní NYU se rozhodl bezdomovecky přespávat v newyorských parcích. Napadlo ho to po návratu z cesty po Střední Americe, tehdy se totiž rozhodl, že zkusí žít a studovat ve městě, jako kdyby byl pořád dál na cestě. Každý večer zůstával v kanceláři na univerzitě déle a před odchodem si na mapě našel nějaký vhodný park na kraji města, kam se dalo pohodlně dojet metrem. S nadcházející zimou si Pavel hlavu moc nelámal, okomentoval to jen slovy: „Mrznout je super. Lidi to málokdy pořádně docení.“ Po třech měsících života v parcích si ale Pavel z našetřených peněz koupil plachetnici a nastěhoval se na ni. 

Tomáš Vejmola cestoval s tuk tukem z Thajska do rodných Hranic

Tomáš Vejmola (na sociálních sítích coby Tomík na cestě) se rozhodl, že do svých krásných rodných Hranic na Moravě přijede 35 let starým vozidlem z Thajska. O svých zážitcích s motory, kopci, kulturami, policisty a celníky, o bláznivých nápadech a roce na cestě vypráví v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave. Do best of 2018 jsme zařadili jeho sloní zážitek z Nepálu.

Neodbytná Indie, čtyři nejšílenější dny v Číně, slzy v cílové rovince

Výprava dvou žlutých trabantů, fiata malucha a jawy ujela více než 17 000 kilometrů a z Indie dojela do Česka. Pro šéfa výpravy Dana Přibáně a jeden z trabantů se tak uzavřela etapová cesta kolem světa. Do best of 2018 jsme zařadili pasáž z vyprávění Lukáše Venclíka a Dana Přibáně o Číně, technologické velmoci a digitální totalitě v jednom. 

Tadeáš Šíma chtěl už předloni přejet Afriku ze severu na jih na kole, ale ukradli mu kolo… už v Maroku. Nevzdal to a v listopadu 2017 vyrazil znovu. Za 7 měsíců dotáhl svůj plán do konce. Dojel až do Jihoafrické republiky.

Alis Lundová vyrazila s Magdou Jasinskou na velkou cyklocestu po Střední a Jižní Americe. Trvala skoro rok

Alena „Alis“ Lundová společně se svou přítelkyní Magdou vyrazily na velkou cyklocestu po Střední a Jižní Americe v půlce září 2017. Trvala skoro rok. Odstartovaly v mexickém Cancúnu a postupně si projely Yucatánský poloostrov, pak je potrápily kopce, serpentiny a smradlavé „chicken busy“ Guatemaly. V El Salvadoru si užívaly pláže i kafe, Honduras byl pro ně problémový, ale na ostrově Ometepe v Nikaragui oslavily Vánoce a na Nový rok už byly v Kostarice… 

Společně s kamarádem Garym v sedle Thotong La (5416m n. m.). Nepál

Jakub Larysz a Dagmar (Daška) Čechmánková alias Bikepacking Nomads žili 3 roky na Novém Zélandu. V roce 2017 si tam bez větších zkušeností s cykloturistikou nebo bikepackingem koupili kola a naplánovali si cestu přes jihovýchodní Asii, Nepál, Střední Asii, Rusko a severní Evropu domů do Česka. První šlápnutí do pedálů na Zélandu mělo datum 13. 10. 2017. Hned po návratu do Česka byli hosty Casablanky.

Autostop v džungli, cykloexpedice ve Střední Americe, divoký zážitek z Nepálu, středoasijské cyklodobrodružství… Jednotlivé zážitky vybrané desítky cestovatelů si poslechněte v kompletním záznamu pořadu. Krásný nový rok 2019!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.