Afrika je vždycky úplně opačná, než čekáš. Marek Slobodník ji přejel „na pionieri“

31. říjen 2017

Pionýr. Pinčl. Fichtl. Pařez… Svérázný slovenský motorkář a dobrodruh Marek Slobodník rád cestuje na dřevních strojích Jawa. Letos se svým vlastním týmem přejel Afriku od severu na jih.

V Česku je Marek známý jako souputník Dana Přibáně na jeho výpravách v trabantech. Už předtím měl ale za sebou i cestu na pionýrech do Kazachstánu. Tentokrát si vybral Afriku. „Plánoval jsem tu akci na 3 měsíce, protože jsem si myslel, že se na pionýru dál než ke Kilimandžáru nedostaneme,“ říká Marek Slobodník. „Afrika je obrovská,“ dodává s respektem banskobystrický motošílenec. „Ale pak jsme to ke Kilimandžáru zvládli a skončit tam mi najednou přišlo trapné,“ směje se v rozhovoru v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave Casablanca. Výprava vyrazila v lednu z Banské Bystrice a do Jihoafrické republiky dojela po půl roce opět v zimě, ale na jižní polokouli.

Pionýr vítězí. I když ho musíte tlačit v súdánské poušti a etiopských krpálech

„Pionýr je pomalý, to je opravdu jeho jediná nevýhoda oproti velkým motorkám. Ale je lehký, takže ho můžete snadno zvednout ze země nebo tlačit, když dojde benzín. A dá se na něm jet tak, jak ráno vstanete, žádné kombinézy a speciální bundy. To mi vyhovuje.“ Na tlačení opravdu došlo. „Jednou jsme tlačili v Súdánu, protože jsme zapomněli natankovat. Naštěstí jsme v poušti narazili nejdřív na převrácený kamion plný džusů a pak na motoristu, který jel v opačném směru. A potom do kopců v Etiopii,“ směje se Marek. Plně naloženým motorkám pomáhali do kopců tak, že tlačili motorky s plným plynem a utíkali vedle nich.“ Etiopie pro něj ale po lidské stránce byla zklamáním. Naopak Súdán nebo Malawi a Mozambik ho nadchly. „Afrika je vždycky úplně opačná, než čekáš,“ říká k tomu. „Když jsem v Malawi ukazoval fotky z našeho odjezdu se sněhem, byli místní úplně u vytržení,“ usmívá se Marek. Nadšení pro tento region Markovi vydrželo přesto, že na hranicích Malawi a Mozambiku motorkáři z jeho týmu včetně jeho samotného čelili malárii. Do Jižní Afriky tak nakonec dorazili zcela vyčerpaní, ale na Střelkový mys dosáhli. Poslechněte si vyprávění o celé cestě!

Marek Slobodník
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka