Americký prezident otevírá Zápisník smrti v nové povídce slavného manga thrilleru Death Note

12. únor 2020

Série Zápisník smrti patří k nejlepším u nás vydaným mangám. Příběh o souboji dvou geniálních mozků, kde ústřední roli hraje magický notes se smrtící mocí, připomínal šachovou partii, v níž však místo figurek umírají skuteční lidé. Letos vyšla nová povídka odehrávající se ve světě seriálu. Zápisník smrti se v něm dostane mimo jiné do rukou americkému prezidentovi.

Nový, osmdesátistránkový komiks ze světa mangy Death Note: Zápisník smrti vyšel v únoru letošního roku v manga časopise Jump Square. V anglickém překladu je možné si ho legálně přečíst online na webu společnosti VIZ Media. Jeho autoři Cugumi Óba a Takeši Obata v něm dokázali vymyslet úplně nový pohled na magický předmět, který stál v centru jejich komiksové série z let 20032006.

Čtěte také

Oním předmětem je Zápisník smrti, který pochází ze světa japonských démonů šinigami. Když do něj za určitých podmínek napíšete něčí jméno, dotyčný člověk zemře. S tím se pojí celá řada dalších pravidel, která vše sice komplikují, ale zároveň dělají ze Zápisníku skutečně smysluplný dramaturgický prvek vyprávění. Scenárista Óba ostatně své čtenáře nepodceňuje ani v dalších ohledech. Intelektuálně stimulující mystery thriller jako by navazoval až na Sherlocka Holmese. Také totiž pojednává o geniálních podivínech, kteří jsou jako stvoření k páchání či rozplétání neuvěřitelně zašmodrchaných zločinů. Od začátku sice víme, kdo je padouch, ale užíváme si delikátní bitvu nervů plynoucí ze vzájemného testování obou nelidsky důmyslných protivníků pomocí složitých plánů v jiných plánech.

Manga Death Note

Nová povídka přináší nové hrdiny a také nová pravidla. Jak říká jedna z postav příběhu, svět se od doby původní série změnil a stát se nepolapitelným zabijákem s božskými atributy, jako se to povedlo antihrdinovi původní série Lightovi Jagamimu, je dnes těžší než před patnácti lety. Novopečený držitel Zápisníku se proto drží spíš pověsti, kterou slavná magická kniha v současném světě médií má, než jejích konkrétních schopností. Vymyslí geniální plán, do něhož vplete i osobu amerického prezidenta, který v příběhu sice není pojmenovaný, ale na první pohled nápadně připomíná Donalda Trumpa. Z původní série ale v nové povídce zůstala i hodně nemilosrdná ironie a celkově temný pohled na svět, takže všechno nakonec nabere trochu jiný směr. Nová povídka rozhodně není úvodem k delšímu seriálu ze světa Zápisníku. Spíš je to příjemná a nápaditá jednohubka pro ty, kteří původní Zápisník smrti znají. Těm ostatním doporučujeme po komiksové sérii sáhnout co nejrychleji. Ať se vám jeho dvanáct hutných svazků podaří dočíst do konce dřív, než se vaše jméno v Zápisníku ocitne.

Více o nebezpečných poznámkových blocích a využití magických artefaktů v mezinárodní politice si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.