Automatky: Jak být zároveň matkou a válečnou reportérkou v Sýrii

13. září 2017

Markéta Kutilová a Lenka Klicperová se jako jedny z mála Češek už od roku 2014 vydávají do Sýrie a přinášejí do našich médií aktuální informace o vývoji konfliktu. Na základě svých cest na Blízký východ napsaly obě novinářky také dvoudílnou reportážní knihu Islámskému státu na dostřel.

Markéta Kutilová je pravidelným hostem Automatek. I tentokrát hovořila o tom, jak vnímá svoje cesty válečné reportérky coby matka pětileté dcery.

„Samozřejmě jsou situace, při kterých se musím držet zpátky, protože mám doma dítě. Takže když vyhodnotím, že je situace příliš nebezpečná, prostě do ní nejdu. Na druhou stranu jsem asi senzitivnější vůči dětem, které trpí válkou úplně nejvíc. Když jsme v květnu byli v Aleppu, tak jsme tam potkali chlapečka, který přišel o nohu. Bylo mu 12 let a byl v první třídě, protože během války do školy chodit nemohl. O tu nohu přišel, když si hrál na ulici s kamarádem, dopadla tam raketa, chlapeček přišel o nohu a jeho kamarád tam zemřel. Vyprávěl nám o tom, jak by si přál, aby také tehdy zemřel. A to si člověk občas popláče,“ říká Markéta.

Jak být zároveň matkou a válečnou reportérkou v Sýrii?

Novinářky sledují osudy několika rodin v Kobani, ale také životy bojovnic a bojovníků proti IS. Díky sbírce SOS Kobani, kterou založily, zprovoznily provizorní školu a zařídily péči v protézovém centru několika dětem. V jejich práci se ale neodráží jen lidský faktor, ale také byrokracie s válkou spojená.

Automatky: Jak se cestuje bílé matce a pětileté dceři po Africe? Kde je vůle, tam je cesta

Jak se cestuje bílé matce a pětileté dceři po Africe?

Říká se, že Tanzanie je Afrika pro začátečníky. Najdete v ní safari i původní kmeny Masajů přístupné turistům. Navíc Zanzibar prý skýtá jedny z nejkrásnějších pláží světa. Novinářka Markéta Kutilová se se svou pětiletou dcerou vydala na cestu právě sem. Sama, nezávisle, na vlastní pěst. Jaké to je cestovat Afrikou s malým dítětem a co všechno s sebou potřebujete, pokud se i vy chcete vydat s dětmi za zvířaty?

„Při cestách do Sýrie je vždy problém s tím, že musíte mít dobré vztahy s těmi jednotkami, které dané území kontrolují. Když jsme chtěly jet na území Bašára Asada, musely jsme získat vízum. Když jsme ho nakonec získaly, byly jsme neustále pod kontrolou lidí z Ministerstva informací. Na území rebelů není možné se dostat, protože si vedou vlastní propagandu a zahraniční novináře tam prostě nepřijímají. A pokud jde o území Kurdů, momentálně závislých na americké pomoci, je situace dost obdobná, Američané si také nepřejí, aby se vědělo, co tam dělají,“ popisuje Markéta svůj náhled na situaci.

Poslechněte si celý rozhovor o tom, jak žijí v Sýrii vdovy, kterým válka sebrala muže, jak fungují protézová centra pro děti i dospělé a jak se vyvíjí situace v zemi!

Aleppo
Aleppo
autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.