Automatky: Termín porodu je orientační datum. Ve čtyřicátém týdnu se žádné drama nekoná

22. květen 2017

Týden respektu k porodu letos prolamuje úzus čtyřicátého týdne těhotenství. Takzvaný čtyřicátý týden je mezník, podle kterého se určuje přenášení neboli potermínová gravidita. V běžné české porodnické praxi se po čtyřicátém týdnu určí, kdy bude nutné porod indukovat, tedy vyvolat nějakými podpůrnými prostředky.

Ženy se v té době snaží dělat všechno proto, aby porodily přirozeně a samovolně. A na sdělení typu: „Pokud se to do neděle nerozjede, v pondělí to vyvoláme,“ reagují mytím oken, chozením na dlouhé procházky, přejídáním se, drhnutím vany kartáčkem na zuby, některé dokonce pijí svařené víno v horké vaně a s touhou po okamžitém a přirozeném porodu se na sklonku těhotenství snaží i souložit, což je další z „babských rad“ ze škatulky „jak vyvolat porod bez doktora“.

Podle dostupných informací to ale vypadá, že většina těchto žen provádí domácí práce, gurmánské chody i veškerý tělocvik zbytečně. Termín porodu má totiž rozpětí čtyř týdnů a přenášet začíná žena až po 42. týdnu. Ve čtyřicátém týdnu se tedy žádné drama nekoná a na unáhlené závěry je ještě 14 dní čas.

Čtěte také

„Termín porodu je zajímavé a konfrontační téma. Ten týden, kterému se říká čtyřicet plus nula, tedy den, kdy je žena těhotná čtyřicet týdnů a nula dní přesně, je mezník, od kterého je dva týdny na jednu i na druhou stranu žena stále ještě běžně těhotná a v termínu. Jedná se o orientační datum, ale znamená to, že od 38. do 42. týdne je zdravá žena v termínu. Nepřenáší ani nerodí předčasně,“ říká porodní asistentka Natálie Sedlická.

Podle světových doporučení by měla začít indukce porodu u zdravé ženy až po 42. týdnu. „U nás se indukuje někdy po 40. a někdy po 41. týdnu, v čemž se od světa dost lišíme. Pokud je žena zdravá, tak bych to rozhodně nedoporučovala,“ dodává Natálie Sedlická, podle níž je nutné, aby si ženy samy vyhledávaly a četly dostupné informace.

Mimino - miminko - dítě

Určitý pohled jim nabízí organizace Jak jinak, kterou v roce 2013 Natálie Sedlická založila. Dnes se Jak jinak částečně přetransformovalo na APODAC, Asociaci pro porodní domy a centra, která se snaží v České republice prosadit otevření porodních domů.

„Každá, žena, která má porodit, se potřebuje cítit bezpečně a v klidu. Aby se mohl nastartovat její hormonální systém, aby mohla vypnout mozková kůra, aby mohla zapnout instinktivní část mozku, která je ta, co zodpovídá za porod. A proto by měla být péče zaměřená na ženu. Pro tento způsob péče existuje i označení, Women Centered Care, tedy péče zaměřená na ženu, což je něco, co se musíme ještě učit,“ říká Sedlická.

V informační orientaci by českým rodičkám mohl pomoci i nový informační server s názvem Fakta o porodu, který sbírá statistiky a doporučení ze světových databází a doporučení WHO.

Pusťte si celý rozhovor s Natálií Sedlickou!

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.