Baader-Meinhof to na fotkách vždycky slušelo, říkají Slum Of Legs. Hrají u toho queer punk

31. březen 2020

Karanténa pokračuje, ale Komplex se vrací. Speciální vydání natáčené v improvizovaném studiu v Olomouci se muselo obejít bez Miloše, jeho duch byl ale přítomný jaksi mimochodem. Na rozsáhlé analýzy se tentokrát moc nedostalo, museli jsme dohnat tu kopu novinek, která nám zatím utekla: queer punk, kosmický folk, nejlepší česká deska roku (zatím) a rituální hudba k mytí rukou. Všechno bylo.

„Děláme songy plné duchů, architektury, genderu, samoty a dalších důležitých témat,“ píše kapela Slum Of Legs na svém Bandcampu a v názvu jedné z písní navíc dodává, že Baader-Meinhof vždycky vypadali na fotkách dobře. Od začátku tak bylo jasné, že se nám kapela trefí do vkusu. A tak se taky stalo: DIY queer-noisová kapela si bere hodně z punkové přímočarosti, svůj zvuk ale posouvají na úplně jinou úroveň díky houslím, které často skladby podpírají nebo naopak krájí na kusy. Slum Of Legs se sami přirovnávají ke kultovním The Shaggs nebo krautrockovým La Düsseldorf, občas ale zní i jako Stereolab. A to nikdy není špatně.

Ve speciálním karanténovém Komplexu, který bude v tomhle módu ještě nějakou dobu pokračovat, jsme ale nezůstali jenom u Slum Of Legs. Jednu z nejvýraznějších letošních desek vyčarovala berlínská experimentátorka a umělkyně Lyra Pramuk. Ta ve své tvorbě zdůrazňuje důležitost komunitního přemýšlení, obrací se k folklorním tradicím, zásadně je ale modifikuje pro dnešní dobu. Její skvělá debutová deska Fountain vznikla jenom za použití jejího hlasu a nabízí asi největší porci naděje dostupné na Bandcampu.

Co nám může rituální hudba z Walesu říct o umývání rukou? A může být krautrockový rytmus motorik zbraní proti fašismu? Pusťte si celý Komplex!

Playlist:

01 The Master Musicians of Dyffryn Moor – Music for Hand-Washing I (Amgueddfa Llwch, 2020)
02 Soccer96 – I Was Gonna Fight Fascism (Moshi Moshi, 2020)
03 Slum Of Legs – Benetint & Malevolence (Spurge Recordings, 2020)
04 Slum Of Legs – The Baader-Meinhof Always Look So Good In Photos (Spurge Recordings, 2020)
05 Slum Of Legs – White Leather (Spurge Recordings, 2020)
06 Lyra Pramuk – Witness (Bedroom Community, 2020)
07 Lyra Pramuk – Gossip (Bedroom Community, 2020)
08 Modern Studies – Heavy Water (Fire Records, 2020)
09 Modern Studies – The Blue Of Distance (Fire Records, 2020)
10 Black Tar Jesus – My Pussy Doesn’t Care (self-released, 2020)
11 Black Tar Jesus – If Only It Was Mutual (self-released, 2020)
12 The Master Musicians of Dyffryn Moor – Music for Hand-Washing XXVI (Amgueddfa Llwch, 2020)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio