Balanc s Margit Slimákovou: zdravá strava je jen jedna, dobrá nálada vzniká i ve střevech
„Mám pro vás dobrou zprávu, neexistuje žádná speciální komplikovaná dieta, která zabrání vzniku psychiatrických onemocnění, zdravá výživa je stejná pro všechny,“ říká Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu. Margit dlouhodobě propaguje stravu složenou z tzv. skutečných potravin. Takových, které nebyly průmyslově zpracovány vůbec nebo minimálně. V Česku jíme příliš cukru, omezení pšeničné mouky nám prospěje a dobrá nálada vzniká ve střevech.
„Po dvou až třech měsících na skutečné stravě začneme vnímat, co je pro nás individuálně nejlepší.“ I když se dají odlišit zdravé potraviny od méně zdravých, stejně si musíme odzkoušet, které nám budou více vyhovovat. Někdo bude chtít více bílkovin z oříšků a fazolí a jiný zase z masa. Rozdíl je také v tepelné úpravě, někomu svědčí vařené, jinému spíš syrové. „Pak jsou specifické potraviny jako káva a čokoláda, není pravda, že bychom je neměli jíst, je to opravdu individuální.“
Průmyslově upravené potraviny často obsahují cukr, základní prozánětlivou látku v těle. Cukr je návykový a závislost na něm může být posílena geneticky. „Jsou lidé, kteří chodí kolem pekáče buchet, dokud ho celý nesní. Není to o výchově, vzdělání ani o inteligenci,“ popisuje zápas mnohých se sladkým Margit Slimáková. Čím více sladíme, tím větší je šance, že si vypěstujeme závislost. Zbavit se jí můžeme zvýšením podílu bílkovin a tuků na talíři.
„Hormon štěstí, serotonin, se vyplavuje, když se cítíme dobře. Když třeba hodně cvičíme. Myslelo se, že vzniká v mozku. Dneska víme, že většina vzniká ve střevech působením mikroorganismů.“ Proto je třeba o střeva pečovat, přímo ovlivňují náladu. „Pokud máte duševní potíže a nemá to zjevnou příčinu, stojí za to, zkusit se zaměřit na střeva. Nikdy nevíme, jak to může ovlivnit naše chování,“ říká Margit a podotýká, že je toho ještě hodně, co se o „ose střevo–mozek“ neví. Kromě kvalitních jogurtů se nabízí také fermentované, nakládané potraviny. Jejich příprava není zas tak složitá a výhody velké. Střevu škodí konzervanty, úspěšně totiž konzervují i lidská střeva.
Poslechněte si informačně velmi bohatý díl magazínu Balanc o stravování a zdraví se specialistkou na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákovou.
Související
-
Co se stane, když zdraví lidé nejedí lepek nebo jiné běžné složky potravin? A co jíst ve vedru?
„Když budete jíst lepek, může vám uletět pinďour,“ dělají si v seriálu South Park legraci z trendu hystericky se bílkovině vyhýbat. Jaké potraviny ale opravdu způsobují...
-
Ve vlastní šťávě s Maškrtnicí: Máslo utluče chuť ovoce. I francouzská cukrařina jde dělat vegansky
Petra Stahlová se na kurzu nedaleko francouzského Lyonu naučila klasické francouzské cukrařině.
-
Ve vlastní šťávě s Maškrtnicí: Kvašení není strašidelné, staňte se krotitelem kimči
Jaro je tu a všechno pučí. Zatímco obyčejný člověk má chuť sníst něco čerstvého, autoři blogu Zkvašeno mají jiné úmysly.
Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.