Best of Casablanca 2016: Destilát ze života cestovatelů a outdoorových nadšenců

28. prosinec 2016

Destilát krásných momentů s českými cestovateli a outdoorovými sportovci z roku 2016. To nejlepší z 11. roku vysílání pořadu Casablanca.

Úplně prvním hostem roku 2016 byl jeden z českých Lékařů bez hranic a autor knihy Mise Afghánistán, břišní chirurg Tomáš Šebek. V pořadu mluvil o tom, proč se v Afghánistánu neprdí, proč si s sebou bere slackline a jak vlastně vypadal v době jeho působení Kundúz.
Chirurg a lékař bez hranic Tomáš Šebek v Casablance: V Afghánistánu se neprdí

03542735.jpeg

Viktorka Hlaváčková putovala 5 měsíců po Karpatech, ze Zlína až do rumunského Banátu. Měla rozpočet 1 euro na den. Její výprava (královská Karpatská hra) je první etapou z chystané cesty kolem světa, o druhé budeme v Casablance mluvit na konci ledna 2017.
Viktorčina „Cesta tam“. 5 měsíců v Karpatech. Vlk, okradení, zážitky a jiný běh času

03593834.jpeg

Špičku současného lezení si nejde představit bez Čecha Adama Ondry. Nejen o úžasném osmidenním přelezu extrémně těžké Dawn Wall v Yosemitech, ale také o „9c“ alias posouvání hranic lidských možností v Norsku, ve Španělsku a v Moravském krasu mluvíme s Adamem v cestovatelské a outdoorové Casablance.
Lezecký superman Adam Ondra: Mezi horolezci je víc sympatických, čestných a hodných lidí než ve zbytku populace

03760235.jpeg

Česká bikerka Peggy Marvanová si v 21 letech dává extrémní závody. Respekt z přírody i radost z jízdy, hlad i halucinace a to, jak „extrémy vychovávají“, přiblížila jako host v cestovatelském magazínu Casablanca několik hodin po návratu ze Skotska, které jí dalo pořádně zabrat.
21letá Peggy Marvanová. Extrémní závody na kole. Tisíce kilometrů a halucinace z vyčerpání

03643917.jpeg

Indický Ladak a sedla přes 5 000 metrů byly hlavní cíle cestovatele Honzy Žďánského. Jako dost možná první cyklista na světě projel přímou cestu z údolí Nubra k jezeru Pangong. „Sjezdy v Himálaji jsou něco tak nádherného, že se to nedá ani popsat,“ říká v cestovatelské a outdoorové Casablance.
Jan Žďánský: Propadl jsem bikepackingu a projel Himálaj nalehko

03669921.jpeg

Matěj Balga má hodně snů, a proto je už dlouho na cestě. V říjnu 2014 v Hodoníně nasedl na kolo a rozjel se do světa. Po asijském a severoamerickém dobrodružství míří na jih. Mluvili jsme s ním na lince Panama-Praha, když se chystal na Jižní Ameriku. I když ztroskotal při obeplouvání Dariénu, jeho sen o Amazonii nekončí. Podpořit ho můžete i na Startovači a v Casablance o něm určitě ještě uslyšíte.
Matěj Balga: Na kole kolem světa, pořád na východ. 16 000 km a dálky pořád volají

03619709.jpeg

Učitel zeměpisu a dějepisu Petr Daubner si vzal rok volno a putoval bezmála 10 měsíců po Evropě. Prochodil 4 boty, zvykl si na poutnickou hůl a zarostl divokým dlouhým vousem. Každý den sebral jednu kešku. Nejvíc se mu prý líbilo v Portugalsku…
Petr Daubner ušel 10 426 km po Evropě. Posbíral 1197 keší a prošel 12 států

03624944.jpeg

Slackliner Danny Menšík je nový držitel světového rekordu v highline. Je to frajer. Jak se přechází popruh 1 020 metrů dlouhý ve výšce 600 metrů nad zemí a co hýbe světovým slackliningem, o tom vypráví v Casablance.
Danny Menšík a jeho ohromující světový rekord na highline: Šel jsem to na drť!

03634193.jpeg

Co pro vás chystáme do roku 2017?
1. 1.: Reinhold Messner. Nejslavnější horolezec světa o horách, knihách i muzeích. O hranici mezi turismem a alpinismem, ale také o animismu
8. 1.: Unprepared Franta (1/2). 2 000 dní na cestě. Kurz přežití v Guyaně, krize v Africe, plavba přes Tichý oceán a mnoho dalšího
15. 1.: Unprepared Franta (2/2). 2 000 dní na cestě. Kurz přežití v Guyaně, krize v Africe, plavba přes Tichý oceán a mnoho dalšího
29. 1.: Viktorka Hlaváčková. „Cesta tam“. Z Rumunska do Turecka, další část sólo pěší cesty kolem světa
24. 2. (pátek): Cestovatelský večírek a 11. narozeniny pořadu Casablanca!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.