Body-psychoterapie léčí tělo i duši. Nejde se vypovídat z toho, co si z dětství nepamatujeme

29. listopad 2022

„Kromě povídání je možnost zapojit i tělo,“ říká v Balancu psycholog, psychoterapeut, doktor Tomáš Morcinek. Psychoterapie není jen léčba slovem. Naše emoce a prožívání jsou s tělem spojeny. Někdy je třeba kontaktovat, přijmout nebo i vyjádřit dávno uložené emoce. Jindy dokončit pohyby, které v těle zamrzly. Možná jste také narazili na hranice mluvení v psychoterapii nebo vám je práce s tělem blízká. Některé věci zkrátka nelze pochopit nebo o nich jen mluvit.

„Práce s tělem nám pomůže rychleji se dostat k emocím.“ Někdy body-psychoterapeuti pracují i s dotekem. Může to být obtížně představitelné a pro někoho nepříjemné. Zvlášť, pokud máte zkušenost, během které s vaším tělem někdo nakládal proti vaší vůli. Správně vycvičený a dobrý body-psychoterapeut ale umí pracovat i s těmito situacemi.

Stanovují se hranice a klienti se učí říci ne a poznávat vlastní potřeby, které někdy zanedbávali i celý život. V psychoterapii je prostředkem léčení vztah s terapeutem nebo terapeutkou. Pokud se ten podaří navázat, je pravděpodobnější, že bude pomoc fungovat.

Čtěte také

„I když jsme miminka, tak velmi dobře emočně vnímáme, co se nám děje.“ Body-psychoterapie pomáhá léčit i nepříjemné zážitky, období a zranění na duši, které se objevily ve velmi útlém věku. Nepamatujeme si je, ani nemůžeme, proto o nich nelze mluvit a reflektovat je.

Tělo má ale vlastní paměť a když nedostalo přesně to, co potřebuje, je možné to dosytit později právě třeba body-psychoterapií. Ta se liší od tělesné terapie, která v sobě vědomě nezahrnuje psychologickou složku. To neznamená, že masáže nebo fyzioterapie nejsou léčivé a nemohou pomoci, jen nejčastěji pracují jen s tělem a nemají ambici přímo do psychiky zasahovat.

„Když chodíte do psychoterapie, může vám být dočasně hůře. To neznamená, že nefunguje.“ Dobrý body-psychoterapeut ví, v jakém stavu po sezení může klienty vypustit zpět do světa. Občas se jim totiž udělá hůře, ale to je běžné v každé terapii. Uvolnění uloženého smutku nebo vzteku není obvykle příjemné. Ale chaos je vítaným pomocníkem – mezi dvěma řády je vždy alespoň trocha chaosu a zmatku.

Poslechněte si celý rozhovor o body-psychoterapii, léčivé práci s tělem a rozdílu oproti jiným druhům psychoterapie.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.