„Bomb has been planted,“ šampionát v Counter-Strike otevřel kina počítačovým hrám

27. srpen 2015

Do kina si člověk může zajít na ledacos. Vedle živého vysílání koncertů nebo divadelních představení všemožných žánrů se na plátna dostaly také streamy z velkých pro-gamingových turnajů. Vůbec poprvé mohli diváci kina v Biu OKO vidět přímý přenos z utkání světových špiček v pokračování akční klasiky Counter-Strike při šampionátu ESL One v Kolíně nad Rýnem.

Finálový duel v Counter-Strike: Global Offensive mezi týmy Fnatics ze Švédska a EnVyUs z Francie sledovalo přímo na místě v kolínské LANXESS aréně několik tisíc lidí. Kromě dalších diváků na herních streamovacích službách se objevila ještě jedna skupina, která vůbec poprvé mohla esportovní zápas sledovat v kinech po celém světě. „Přenos byl úplný celosvětový start. Samozřejmě že v kinosálech probíhaly nějaké separátní eventy, ale že by se odehrával vyloženě souběžný přímý přenos z nějakého šampionátu, to byla naprostá novinka,“ říká Zuzana Raušová z produkce Víc než film, která zaštiťovala přímý přenos z ESL One Cologne 2015 v pražském kině Bio OKO.

Čtěte také

Projekce s podobnou tematikou ale probíhala už v červenci. „Nebyla to úplně tak testovací projekce. Šlo o úvodní přenos dokumentárního filmu All Work All Play z americké produkce, který nechával nahlídnout do pozadí fenoménu Esports, jak rostl od 90. a nultých let a pomalu se stával globálním fenoménem.“

03458222.jpeg

Mezi fanoušky hry Counter-Strike v kině byli také Václav a Matěj, kteří se o hry i hraní zajímají už dlouho. „Občas spolu po večerech hráváme hodinku, dvě na ‚lance‘, protože Counter-Strike je hra, kterou si může nainstalovat každý a hrát ji ve víc lidech,“ říkají oba hráči. Z atmosféry v kinosále jsou nadšení: „Je tu víc lidí, má to atmosféru, protože se tady tleská a fandí.“ Přesto přiznávají, že měli od přenosu trochu jiná očekávání. „Čekal jsem, že tady bude asi víc lidí. Trochu mě mrzí, že jich nedorazilo víc. Dá se ale říct, že je to sport jako kterýkoliv jiný. Lidi se na to chodí koukat a hlavně fandit. Na fotbal se chodí dívat na plátno, tak proč ne na tohle. Fotbal mě moc neláká a tohle mi přijde jako zajímavá alternativa. Vedou se tady diskuse, jestli se to za sport dá považovat nebo ne. Já myslím, že určitě. Hráči tráví měsíce tím, že spolu trénují.“

Podle hráčů se společnost k jejich subkultuře vyslovuje velmi rezervovaně. „Pro spoustu lidí je esport na pomezí, neuznávají ho a je to pro ně ‚kultura geeků‘. Je ale fascinující, kolik peněz se v tom točí a kolik to má fanoušků. Hraní tady má před sebou dlouhou cestu, než se etabluje mezi normální sporty. Jednou to ale přijde,“ dodává Ondřej.

03458223.jpeg

Přes návštěvnost vidí organizátoři v akci potenciál. „Kdybychom si tím nebyli jistí, tak do toho nejdeme. Nechali jsme si udělat průzkum, ze kterého vyšlo, že česká hráčská komunita je poměrně velká, je tady až 850 000 lidí, kteří věnují čas hrám tohoto kalibru. Jsme si poměrně jistí, že u nás taková cílová skupina je,“ říká Raušová. „Samozřejmě se snažíme přinést našim divákům nějaký bonusový obsah oproti tomu, co mohou najít na internetu. Takže jsme chtěli, aby se v našem kině naživo setkali s nějakým významným hráčem, youtuberem, cosplayery nebo někým, kdo by mohl zápasy komentovat v češtině,“ uzavírá.

Přenos z Kolína nad Rýnem odstartuje celou sérii živých záznamů z podobných akcí.

autor: Martin Macho Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.