Botostroj, nebo luxusní bydlení? Jak se žilo ve Zlíně ve 20. století

25. červenec 2019

Leckdo by už mohl být na spojení Zlín–architektura alergický. Zlín ale nejsou jen baťovské domky. Jak se bydlelo v ševcovské metropoli ve 20. století, ukazuje výstava Bydlíme! Život, plánování, stěhování. Pokud vás téma bydlení zajímá, ale nudí vás architektonické expozice plné výkresů a modelů, je tahle výstava přesně pro vás. Místo fetišizace architektury vás na ní čekají třeba výpovědi pamětníků. Výstavu přišel do Spotu představit její spoluautor Pavel Sterec.

„Naše manželství stálo za prd. Furt mi vyčítal, že mě musí živit, jako bych nenosila z práce spoustu zbytků. Rozvedli jsme se a byt v paneláku nechali staršímu synovi. Už má rodinu a děti. A já jsem se nastěhovala sem, do druhého segmentu,“ vypráví jedna ze zlínských pamětnic. Její příběh je podobný desítkám jiných, ona sama ale ve skutečnosti nikdy neexistovala. Jde o fiktivní postavu, kterou na základě rozhovorů a historických rešerší stvořili autoři výstavy.

„Skvělých výstav o zlínské architektuře a urbanismu už bylo mnoho. Nám šlo hlavně o sociální kontext,“ vysvětluje výtvarník Pavel Sterec, který je architektem výstavy. Autorkou námětu a kurátorkou je socioložka Barbora Vacková. „Výstava je jiná tím, že jsme se rozhodli pro velkou míru abstrakce a pro práci s fikcí,“ dodává Sterec. Expozice je hodně grafická, pracuje s nejrůznějšími grafy, které ukazují, kolik lidí v jakou dobu žilo v určitém typu bydlení, od sídlišť přes ubytovny po rodinné domy. Co to v praxi znamenalo, ukazují právě vzpomínky „pamětníků“. Nejde o zcela vymyšlené příběhy, výstavě předcházely rozhovory se skutečnými obyvateli Zlína. Rozhovory doplnily rešerše archivních materiálů. „Na základě toho jsme vytvořili sedm takových typických příběhů, které dobře vypovídají, jak se ve 20. století ve Zlíně žilo,“ říká výtvarník.

Logo

Autoři výstavy nechtějí jednotlivé typy bydlení prvoplánově soudit. „Poté, co byl baťovský projekt velmi oslavován, jsme přešli za minulého režimu do období, kdy byl zase démonizován, a po sametové revoluci zase došlo k jeho absolutní rehabilitaci a oslavování. My jsme chtěli ukázat data v širších souvislostech,“ říká Sterec. Výstava je k vidění do 30. srpna na zlínském zámku.

„Konečně budu bydlet ve svém. Když se mě někdo zeptá, proč jsem v Listopadu zvonil klíčema, tak pro tohle. Vypadnout z těch panelákových králíkáren a trochu se rozmáchnout.“ A s čím si bydlení ve 20. století spojujete vy? Poslechněte si celý magazín Spot.

autor: Alžběta Medková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.