Bourání s Marcelou Steinbachovou (Skupina, Kruh)

20. duben 2009

Ve dvanáctém díle pořadu Bourání vystoupila opět architektka - tentokráte Marcela Steinbachová. Popovídali jsme si o jejím studiu, nejen architektury...

...o důvodech založení občanského sdružení Kruh, jeho vývoji a představě o budoucím fungování. O vlastních zkušenostech z vyučování. O spolupráci - např. s americkým architektem Stevenem Hollem, nebo českým výtvarným umělcem Krištofem Kinterou. O práci a fungování vlastní kanceláře (skupiny) Skupina. A jako již tradičně o plánech a ambicích do budoucna.

MgA. Marcela Steinbachová (*1975 v Praze)
Architektka, designérka, odborný asistent na Škole architektury AVU Praha

1993-1997 - bakalářské studium humanitní vzdělanosti FF UK
1996-2000 - VŠUP (ateliér A1: Martin Rajniš, Jiří Střítecký)
1998-2003 - AVU Praha, Skola architektury Emila Prikryla
2001 - spolupráce na projektu Kruh
2003 - absolovovala AVU Praha, Škola architektury Emila Přikryla
2007 - spoluzakladatelka architektonického sdružení skupina

Zahraniční stáže - semestrální stáž na Cooper Union v New Yorku, semestrální stáž ve Vídni na Universität für Angewandte Kunst v ateliéru Wolfa D. Prixe, Letní škola architektury v Salzburku.

Autorka interiérů divadla Komorní scény Aréna v Ostravě, interiérů výrobní a administrační budovy v Hodoníně, rekonstrukce objektu v Široké ulici na Centrum Franze Kafky, řešení nové expozice Dopravní haly Národního technického muzea a stálé sbírky Ostravského Muzea založila ateliér Skupina. Mimo svou aktivní architektonickou činnost je zakladatelkou a předsedkyní projektu Kruh, který byl založen s cílem přiblížit architekturu veřejnosti a který pořádá pravidelné přednášky a diskuse o architektuře a filmové festivaly a exkurze zaměřené na architektonickou tvorbu.

Související odkazy:
www.skupina.org
www.www.kruh.info

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.