Bubliny, hacknuté chytré lampy a samořídicí náklaďáky? Co nás letos čeká na poli technologií?

17. leden 2018

Přelom roku je vždycky časem bilancování. Jak se prosinec přehoupne do ledna, žebříčky toho nejlepšího za uplynulý rok postupně střídají výhledy do toho dalšího. Vzhledem k tomu, že nikoho vlastně nezajímá, co se na poli technologií stalo včera, jsme pro vás letos připravili jen výběr toho, co se dá teprve očekávat – je plný bitcoinů, samořídicích aut, rozšířené reality a kvantových počítačů.

Vývoj smartphonu skončil

Parametry chytrých telefonů se sice neustále zlepšují, ale zdá se, že základní podoba placky s co největším dotykovým displejem vepředu je ideál, který už nepřekonáme. Vždyť hlavní inovací iPhonu X není nic jiného než displej dotažený skoro ke krajům. Formální vývoj smartphonu skončil a nic na tom nezmění ani roztažení obrazovky o dalších pár milimetrů. Z přístroje budícího emoce se stala každodenní nezbytnost a naši touhu po technologických zázracích bude muset uspokojit něco dalšího.

Úmorné streamovací války

Streamovací války zuří v technologickém světě už tak dlouho, že člověk občas zapomene, že tu ještě jsou. Tento rok nás pravděpodobně čekají dvě velké události. O vstupu Spotify na burzu se šušká už několik let. Teď se vše definitivně dalo do pohybu. Spotify by důležitý krok mělo učinit během první půlky roku. Co to pro společnost bude znamenat dlouhodobě, je otázkou, ale rozhodně bude pod větším tlakem ze strany akcionářů zlepšit svůj finanční model. Loni firma prodělala 400 milionů dolarů. Navíc na ní teď směřuje žaloba o 1,6 miliardy dolarů.

Nultá léta rozmetala hudební průmysl. Doteď se nevzpamatoval

Aplikace streamovací služby Spotify

Nultá léta poznamenal v oblasti technologií především rozmach internetu. Jedním z jeho nejvýraznějších vlivů bylo rozbití zavedených modelů distribuce hudby. Přelom tisíciletí je na tomto poli tak trochu bodem nula. Problémy, které ze změn vyvstaly, nejsou ve většině případů vyřešeny dodnes. Co byly ty nejvýznamnější milníky při klopýtání hudebního průmyslu nultými léty?

Mlhavější je otázka, co chystá Facebook. O vstupu sociálního giganta na pole hudebního streamování se také už nějakou dobu spekuluje. Facebook teď domněnky oživil tím, že podepisuje smlouvy s velkými vydavatelstvími. Chystá se Facebook dobít prostor, kde zatím selhal Google (skrze YouTube) i Apple (Apple Music)?

Víc bitcoinů, víc bublin

Růst kryptoměn bude pokračovat a s ním i množství těch, kteří by na nich rádi zbohatli. Kromě bitcoinu čekají zajímavé věci i jiné blockchainové měny, jako je ripple (za minulý rok stoupla o 35 000 procent) nebo ethereum (9 200 procent). Nejnadějnější budoucnost má druhá jmenovaná. Letos by měla vyjít rychlejší a bezpečnější verze Constantinople a snad se dočkáme i konečného data vydání verze Serenity, která by měla zamíchat blockchainovým světem. Rostoucí obliba s sebou ale ponese i větší riziko náhlých propadů, investičních machinací a spekulací. Když už, bude potřeba nakupovat a prodávat obezřetně.

Samořídicí revoluce odshora

Na průlom v rozvoji samořídicích aut se už taky čeká několik let. Jak budou fungovat města, kde bude dominovat samořídicí doprava? Je ale čím dál jasnější, že průlom nenastane u osobních aut. Nejpravděpodobněji začnou být  samořídicí vozidla nejprve užitečná pro nákladní přepravu. Už jenom proto, že je zde obrovskou výhodou, že samořídicí nákladní auta by mohla jezdit takřka bez přestávek. 

Samořídicí auto

Fake news, Facebook a další americké volby

Spojené státy letos čekají další významné volby – na podzim budou volby do Kongresu – a všichni jsou zvědaví, jaký vliv na ně budou mít sociální sítě. Z vítězství Donalda Trumpa v roce 2016 totiž velká část médií obviňovala právě Facebook proto, že se nedostatečně vypořádal s takzvanými fake news, které se na sítí šířily. Přitom podle studií, které zkoumaly americké prezidentské volby, sice v podstatě každý volič před volbami viděl alespoň jednu falešnou zprávu, ale pouze zlomek z nich nějaké uvěřil (přibližně 8 procent).

Mark Zuckerberg bezprostředně po prezidentských volbách 2016 odmítal, že by Facebook měl na výsledek voleb zásadní vliv. Nicméně, po více než roku tlaku veřejnosti asi není až tak překvapivé, že se sociální sít snaží reagovat. Na začátku letošního roku Zuckerberg oznámil, že Facebook dá ve vašich feedech přednost postům od vašich přátel a rodiny a upozadí zprávy. Veřejnosti se ale tento krok příliš nelíbil, minimálně na burze. Akcie Facebooku se bezprostředně po oznámení změn propadly o několik procent.

Fake news tu byly vždycky. Teď je živí zhroucení tradičních médií

Fake news

Od loňského vítězství kampaně za brexit a úspěchu Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách kraluje dnešní veřejné debatě téma fake news. Za nečekané výsledky v obou případech nesly prý účelově falešné zprávy šířící se po sociálních sítích nemalou vinu. Fake news prý najednou ve veřejném dění hrají hlavní roli, novináři podléhají mentalitě „svatých bojovníků“ a podle některých komentátorů přebírá Západ ruský model uvažování. Jsou ale falešné zprávy skutečně tak velkým problémem, jak by se podle všeobecné hysterie mohlo zdát?

Net Neutrality reality check

Daleko významnějším bojem na průsečíku americké politiky a internetu bude bitva o síťovou neutralitu. Na konci loňského roku ohlásil předseda Federální komise USA pro komunikaci Ajit Pai zrušení pravidel hájících tento princip. Podle Paie a jeho zastánců jsou tato pravidla zastaralá, zbytečná, a dokonce brzdí inovace na poli připojení k internetu. Podle zastánců síťové neutrality hrozí jejím zrušením ještě větší propad internetu do rukou těch největších firem a snížení konkurenceschopnosti nových malých hráčů. Federální komise zrušení pravidel odhlasovala v polovině prosince. Demokraté ale bojují za to, aby zrušení musel ještě schválit Senát. Síťová neutralita je totiž poměrně populární a demokraté doufají, že republikánští senátoři neustojí tlak veřejnosti a neutralita zrušena nebude.

Rozhodne se o budoucnosti rozšířené reality

Když to s virtuální realitou nevyšlo, technologický hype se plnou silou opřel do augmentované, tedy rozšířené reality. I když se výrobci chlubí různými prototypy a Apple s velkou slávou představil podporu AR pro iOS, produkt, který by ukázal, k čemu je dobrá, chybí. Rok 2018 dost možná rozhodne, jestli AR zůstane jako mlhavá vzpomínka na další příslib nesplněné úžasné budoucnosti, nebo jestli se najde využití a podoba, která bude mít masový potenciál. Velkou šanci ukázat, že rozšířená realita dává smysl, má Microsoft s novou verzí svých brýlí HoloLens.

Smrt chatbotům, ať žijí asistenti

V posledních letech spousta technologických komentátorů předpovídala vzestup chatbotů. Měli nám obstarávat takřka všechno: prodávat nám boty a oblečení, radit nám, kam se jít najíst, vyřizovat základní zákaznický servis, dělat reklamu různým produktům. Facebook se ale teď v tichosti zbavuje svého chatbot asistenta M.

Mobilní aplikace jsou mrtvé. Ať žijí chatboti!

03719158.jpeg

Když Apple přišel se svojí představou chytrého telefonu s možností stahovat si aplikace z App Storu, mluvilo se o tom jako o další digitální revoluci. Po necelých deseti letech se ale ekonomika aplikací zastavila a tento trh stagnuje. Uživatelé smartphonů nové aplikace nestahují a těch, které používají denně, je jen hrstka.

„Největším problémem asistenta M bylo, že mu Facebook nedal žádné limity. Alexa od Amazonu se ukázala schopná řešit užší výseč problémů,“ shrnují Erin Griffith a Tom Simonite na webu Wired. Podle nich mají právě limitovanější, fyzičtí asistenti jako Alexa od Amazonu nebo Google Home větší budoucnost.

Další pokroky ve vývoji kvantových počítačů

V listopadu minulého roku IBM představilo funkční 50-qubitový počítač, dosud nejsofistikovanější stroj využívající principy kvantové fyziky. Ještě před pár lety přitom šlo o vědecký sen, pouhý příslib nové generace výpočetních přístrojů, které zcela změní kryptografii, modelování nebo strojové učení. Investice do vývoje kvantových počítačů rostou, svoje výzkumné týmy má kromě IBM i Google a Intel. V příštím roce se tak můžeme dočkat dalších nečekaných průlomů v oblasti, která má potenciál významně rozšířit možnosti výpočetní techniky.

Ukradené peněženky, hacknuté chytré lampy

Každá technologická vlna s sebou přináší i nové bezpečnostní hrozby. V listopadu kvůli několika technologickým chybám přišli uživatelé kryptoměny ethereum o 300 milionů dolarů. Množí se útoky na kryptoměnové burzy a případy vykradených elektronických peněženek s bitcoiny. Tenhle trend bude pokračovat i příští rok. S postupující prosíťovaností našich domovů rostou i rizika tzv. internetu věcí. Varováním může být třeba malware Reaper ze sklonku roku, který nakazil miliony routerů a bezpečnostních kamer. Jeho autoři je pak byli schopní ovládat a využít třeba k přetěžování konkrétních serverů a služeb.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.