Budoucnost není, co bývala. Horší zítřky vyhlíží Pil C & Luca Brassi10x, RAYE a Charli xcx

12. červen 2024

Londýnské trio bar italia posílá do světa EP složené z nevydaných přebytků, ale na kvalitě se to nepodepisuje. Britskou selekci doplňují klubové bangery z BRAT od ikonické Charli xcx nebo zpěvačka RAYE, která se připomíná sedmiminutovým singlem. Z Česka a Slovenska servírujeme dvě rapové novinky – jihlavští 58G hlásí poločas s novým EPčkem a na společné desce se setkali slovenští rappeři Pil C & Luca Brassi10x. Na ceste do raja!

Charli xcx - Talk talk
Credits: Charlotte Aitchison, Alexander Guy Cook, Ross Matthew Birchard
Label: Atlantic
Album: BRAT

Charli xcx je od počátku kariéry zajímavé sledovat. Z blogosféry a londýnských ravů se dostala s druhou deskou do nejvyšších pater mainstreamu, zvládla mít No. 1 hit všude po světě, a poté se vůči desce SUCKER vymezit, a naopak se vrátit zpátky do světa klubů a taneční elektroniky. Zásadním se pro ni stalo setkání s kolektivem PC Music, který ji pronásleduje (a ona jeho) až do současnosti. Pomyslným vrcholem se jeví nová deska BRAT, která sklízí nejlepší recenze její kariéry, a představuje i posun v uvažování o vlastní tvorbě. „Na předchozích deskách jsem měla danou melodii a snažila se tvořit text tak, aby seděl do počtu slabik a rytmu. BRAT je ale album postavené na textu a tématech. Přesně jsem věděla, co tentokrát chci říct, a hudba se skládala až jako druhá,“ svěřila se pro podcast Las Culturistas. Kandidátů do playlistu Radia Wave bylo mnoho, ale volba padla na banger Talk talk, který připomíná dozvuky french housu nultých let.

58G - Goldie
Credits: Tomáš Kučera, Nikolas Giňa, Roman Bartoš
Label: Warner
Album: FIRST HALF EP

Po předloňské desce City Park bylo od jihlavského rapového gangu 58G chvíli ticho, přerušil ho jen loni v listopadu vydaný singl Nepřestanu. Teď je ale trio zpět s EPčkem FIRST HALF. Na šesti skladbách v Humlově precizní produkci se Doktor a TK27 zabývají hlavně svým úspěchem, který jim ale nespadl do klína sám. Track Goldie je pojmenovaný podle legendárního drum'n'bassového producenta z devadesátek a TK27 v něm zmiňuje lásku ke klubové hudbě i svoji DJskou kariéru. „Slyšíš ten kick a taky virbl 58G, nadčasová věc jako Gympl,“ říká a Doktor dodává: „Jsem na majku a čekám až to DJ dropne.“ Téma není náhodné, beat si vypůjčuje z žánru UK garage. Teď jen doufejme, že nás k FIRST HALF brzy čeká ještě druhý poločas.

bar italia - The only conscious being in the universe
Credits: Jezmi Tarik Fehmi, Nina Cristante, Samuel Fenton
Label: Matador
Album: The Tw*ts

Londýnské trio bar italia pojmenované po oblíbené studentské kavárně v centru britské metropole se loni zjevilo na labelu undergroundového zaříkávače Deana Blunta, a rovnou dvěma deskami potěšilo jak stárnoucí punkáče, tak zoomery se zálibou v nýtovaném oblečení. Krátce po našlapaném koncertě v pražské MeetFactory charismatem sršící kapela posílá do světa EP The Tw*ts složené z nevydaných přebytků z loňských nahrávacích sessions. Do rotace nasazujeme track The only conscious being in the universe, ve které královna ledových srdcí, zpěvačka Nina Cristante skutečně zní, jako by zavírala poslední zapadlý hudební klub po apokalypse. Poslední zhasne.

RAYE - Genesis, pt. ii
Credits: Marvin Hemmings, Rachel Keen, Rodney Jerkins, Shankar Ravindran
Label: Human Re Sources
Album: Genesis.

Na začátku letošního března uzmula britská zpěvačka RAYE rekordních šest sošek z předávání Brit Awards. Po takovém úspěchu jsme od ní čekali ledacost, určitě ale ne vydání sedmiminutové skladby skládající se ze tří částí, která čerpá z gospelu, rapu i big bandu a vyslovuje se k aktuálním tématům. „Ve světě v němž žijeme je tolik temnoty a bolesti a já jsem chtěla stvořit něco co bude hluboce osobní a zároveň syrové,“ říká RAYE o novém singlu Genesis. Ten je rozdělený na tři části, které se dají poslouchat i samostatně. Prostřední druhá pasáž má současný zvuk i hitový potenciál, RAYE zde mluví o depresích, kterým čelí, nebo nedostatku sebevědomí, ale zároveň se přes všechnu temnotu snaží najít i naději. „Když už je taková tma, že nikdo nevidí, ať přijde světlo,“ končí skladba, kterou s ní natáčeli producenti Rodney Jerkins a Shankar “shanks.” Ravindran. Popová rekordmanka příští víkend vystoupí na pražském festivalu Metronome.

Pil C & Luca Brassi10x - Na ceste do raja ft. Cédric
Credits: Luka Masulovic, Jaromír Cédric Machalíček, Lukas Kajanovic, Daniel Suchanek
Label: Universal
Album: VOJNA

Kdo má pocit, že současný mainstreamový rap se politických témat spíš štítí, bude překvapen skladbou Na ceste do raja. V ní se slovensko-české trio Pil C, Luca Brassi10x a Cédric vztahují k současnému stavu slovenské společnosti. „Budoucnost není to, co už bývala,“ konstatuje nejprve v úvodní části Cédric, aby se pak Pil C a Luca Brassi10x pustili do rekapitulace kroků současné slovenské vládní garnitury s verši jako „Najprv zrušili prokuratúru, teraz idú po súde.“ Dojde i na smrt Jána Kuciaka a jeho partnerky („Píšem pravdu v krajine, v ktorej zastrelili kvôli nej novinára“) i na slovenské rappery, kteří se nechali zlákat dezinformační scénou („Rapperi na Slovensku podľahli už dezinfo“). Ironicky nazvaný track Na ceste do raja produkoval český beatmaker ÜBeatz, který v minulosti spolupracoval s Viktorem Sheenem nebo Ektorem.

Spustit audio