Byl jsem nadšený ze zambijského safari a naslouchal jsem příběhům místních, říká fotograf Jiří Pasz

7. leden 2020

Novinář a fotograf Jiří Pasz během 6 týdnů v Zambii stihl navštívit filmový festival, který spolupořádá Češka, místním ve slumu ukázat virtuální realitu, fotit uprchlíky, dokumentovat boj s malárií, vidět křemíkové povrchové doly i safari.

„Chtěl jsem dokumentovat českou pomoc v Zambii a navštívit filmový festival SOTAMBE, což byla hodně sranda a velký zážitek,“ říká Jiří Pasz o cílech své cesty. Organizátory v čele s Češkou Martinou Mwanza obdivuje za organizaci festivalu, který v průběhu řeší takové problémy jako časté a velké výpadky proudu i organizační ležérnost některých hostů. Už před odjezdem udělal Jiří Pasz se svou přítelkyní sbírku starší elektroniky, kterou na místě rozdal nadějným filmařům, hercům a básníkům.

Africké kontrasty

„Zambie je úžasně typická africká země s velkými rozdíly mezi venkovem a městy,“ říká. „Nákupní centra ve městech jsou k nerozeznání od evropských a na vesnicích panuje nedostatek nejzákladnějších prostředků. Nemají vodu a elektřinu.“ Na hranicích Konga a Zambie Jiří Pasz fotograficky dokumentoval uprchlíky, převážně z Demokratické republiky Kongo, v táboře Meheba. „Zambijci jsou k uprchlíkům velmi vstřícní, ale některé konflikty jsou vleklé a ovlivňuje to i život v táboře, který má 720 km čtverečních a žije v něm 24 000 lidí. Mají za sebou dost neuvěřitelné příběhy a často napínavý boj o přežití.“ U města Mulifura potkal převážně ženy, které v těžkých podmínkách ručně kutají křemen. „Všechny ty lidi spojuje starost o osud vlastních dětí. Spojuje je to i s námi v Evropě,“ je přesvědčený.

Zvířatům na dosah. Nadšení ze safari

Safari jej okouzlilo. „Měl jsem k němu jako k turistickému zážitku trochu despekt. Zambie má jedno z nejlepších safari, park South Luangwa, kde se ke zvířatům dostanete neskutečně blízko, není tam moc lidí a mají dobře vycvičené, ale neozbrojené průvodce.“ Park navíc dobře pracuje s místními, kteří jsou na jeho území zvyklí rybařit nebo pěstovat kukuřici, kterou sloni milují, chválí park Jiří Pasz s tím, že si safari užíval i po západu slunce – o stan se mu v noci chodili otírat hroši. „Byl jsem nadšený jako malý kluk,“ shrnuje svůj zážitek.

Poslechněte si zambijské zážitky Jiřího Pasze ze safari, uprchlických táborů, měst i filmového festivalu v kompletním záznamu cestovatelského a outdoorového magazínu Casablanca!

Z cesty Jiřího Pasze do Zambie
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.