Čelisti radí v otázkách daddy issues: S Bradem Pittem ke hvězdám a se Slyem Stallonem do Mexika

20. září 2019

Čelisti se tentokrát pustí do rozboru citlivého tématu citové deprivace pramenící z odcizení otců. Proberou, je-li skutečně nutné, aby se ve filmech o vesmíru mluvilo. Vysvětlí vám, proč je film Rambo jen gore verzí filmu Sám doma s traumatizovaným Macaulayem Culkinem.

„Dali jsme tomu několik mazlivých názvů, jako třeba Vesmírní opičáci 2 nebo Poslední lotr ve vesmíru. Myslím, že to vyjadřuje, jaký postoj k filmu máme,“ říká o novém snímku Ad Astra Vítek. Podle Tomáše je hned první scéna vtahující nehoda na orbitě. Na rozdíl od několik let starého filmu Gravitace je však film od začátku velmi ztišený, jako kdyby režisér divákům nasadil hned na začátku na hlavu helmy a oni pak v nich museli sledovat zbytek. „Film jede na dvou liniích, jedna je až klišovitá sci-fi o záchraně světa a ta druhá je intimní drama o vztahu otce a syna ve vesmíru. Ta druhá funguje o poznání méně,“ myslí si Tomáš. Ve filmu se hlavní hrdina vydává do vesmíru, aby zjistil, co se stalo s jeho otcem. Zároveň se snaží zabránit tajemným výbojům, které se od Jupiteru šíří pravděpodobně z lodi jeho otce. „Premisa je zajímavá a poutavá, ten film je ale podivná kombinace často uhrančivých scén a promluv Brada Pitta. Je to další z těch filmů, kde se postavy s psychickými problémy vyráží léčit do vesmíru. Když máte trauma, leťte do vesmíru,“ doporučuje Tonda.

Čtěte také

„Čo spája Ramba a umenie?“ Čelisti si položily tuto otázku i v případě jiných filmů Sylvestra Stallonea, nový Rambo je však jedním z tvrdších oříšků. „Já bych řekl, že do toho prostě dává to srdíčko, no,“ říká uznale hodný Vítek. Ve filmu už nezuří na světě žádné války, ale moudří američtí muži vědí, že zlo přichází z Mexika, jinak tomu není ani u Ramba, který se tam jde mstít. „Pozoruhodné na tom je, že je to mix protichůdných akčních subžánrů, což jsou revenge filmy a filmy o záchraně blízké milované osoby. Výsledek je ten, že sledujeme 70 minut dlouhou expozici a pak teprve přijde ta krvavá msta,“ říká Tomáš. Co může vůbec Rambo dělat 70 minut, když s nikým nezápasí?

„Stará se o koně, povídá si se svou neteří, která má problémy se svým otcem žijícím v Mexiku. Neteř pak udělá fatální chybu, že do toho Mexika jede. To, prosím vás, nikdy nedělejte! Mexiko, alespoň tak, jak nám ho Sylvester představuje, je říše zla,“ varuje Tonda. „Je to taková gore version traumatizovaného Sám doma,“ doplňuje Tomáš.

Kde se bude odehrávat další díl Ramba podle Čelistí? A jaká bude Rambova role v brexitu? Poslechněte si nový díl!

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.