Česká fotbalová kultura je skvělá, v Chorvatsku nám taková chybí, říká novinář Vrdoljak

24. leden 2020
Tribuna

Chorvatsko je momentálně jednoznačně nejúspěšnější fotbalovou zemí východní Evropy. Chorvaté disponují zlatou generací, která vybojovala stříbro na MS v roce 2018 a neustále plodí vynikající talenty. Historický základ má ale tamní fotbal taky v českých zemích. Jak je možné porovnat oba fotbalové národy a co by si od sebe oba dva mohly vzít? O tom v prvním díle rozhovoru v pořadu Tribuna mluví chorvatský novinář a spisovatel Juraj Vrdoljak.

Na předloňském světovém šampionátu se Chorvatsko probojovalo až do finále – to od Chile 1962 a úspěchu československého týmu byla výhradně záležitost světových fotbalových velmocí. Byla to zásluha skvělých hráčů, kteří působí v největších evropských velkoklubech. 

Fanoušci Bohemians při zápase ve svém sektoru stojí, i když sedačky nyní k dispozici mají

Jak se ale nejen tato generace fotbalistů, ale i ty před nimi a ty budoucí daří plodit v tak malé zemi, si těžko vysvětlují i sami chorvatští odborníci. „Z dlouhodobějšího hlediska je otázka vývoje mladých hráčů a i to, jak je utváříme, v jádru dost ezoterická. Protože tady prostě není jedna věc, na kterou se dá ukázat prstem a říct – ano, tohle je ten důvod. To prostě nemáme. A to lidi konsternuje nejvíc,“ myslí si Vrdoljak.

Juraj Vrdoljak

Český fotbal má ale taky své silné stránky, a to hlavně na klubové úrovni, kde chorvatský novinář chválí jeho vyspělou úroveň. „Co mě asi ohromilo nejvíc, je fakt, že fotbal tady není tradičně úplně jednoznačný sport číslo jedna. A to mě taky trochu mrzí z chorvatského pohledu a jeho nízkých návštěv, protože i na takový zápas mezi Bohemians a Teplicemi, který se hrál na konci listopadu a byla pořádná zima, dojde plný stadion a atmosféra je výborná. Něco takového prostě v Chorvatsku nemáme,“ říká Vrdoljak.

Chorvatský fotbal je na vrcholu, neustále plodí nové talenty a reprezentace je úspěšná. Proč se jí to daří a co si naopak země může vzít z českého fotbalu, se dozvíte v dnešní Tribuně.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.