Chátrající sudetské památky? Projekt Monument/um Lenky Dusilové a VJ Aeldryna podpoří jejich obnovu

24. červenec 2019

Čtyřdílný cyklus představení MONUMENT/UM je benefiční projekt, který se o nadcházejících prázdninových sobotách uskuteční v severních a západních Sudetech. Jeho autoři Lenka Dusilová a VJ Aeldryn z kolektivu Lunchmeat na něm odprezentují společné audiovizuální vystoupení. „Z tipů na 60 památek jsme nakonec navštívili patnáct, ze kterých vykrystalizovala finální čtveřice – kostel, hrad, továrna a lázně. Veškeré vstupné půjde přímo na jejich obnovu,“ vysvětluje dvojice.

Kořeny projektu Monument/um sahají do roku 2015, kdy Lenka Dusilová spolupracovala s Jakubem aka VJem Aeldrynem na svém koncertu v rámci pražského festivalu Spectaculare. „Potom jsme společně vystoupili v Duchcově, kde jsme podpořili Reinerovu fresku a potkali jsme tam skvělého kastelána Mariana Hochela,“ vysvětluje Jakub. „Došli jsme k závěru, že méně známých a chátrajících památek, které stojí za to lidem představit, je daleko víc. Dostali jsme tipy asi na šedesát z nich a 15 jsme jich nakonec jedno léto a podzim objeli.“

Finální čtveřice v podobě kostela Navštívení Panny Marie v Horním Vítkově – Chrastavě, Horního hradu – Hauenštejna v Ostrově nad Ohří, Jablečných lázní v Jablonci n. Nisou a Fabriky Temný Důl v Horním Maršově nakonec vykrystalizovala mimo jiné tím způsobem, že některá z míst museli Lenka s Jakubem vyloučit kvůli špatné statice či nevhodnému zázemí. „Prostory musely být bezpečné pro performance. Zajímal nás také příběh a historie té památky a to, co s ní její vlastníci mají nadále v úmyslu, jaké mají plány do budoucna,“ zmiňuje dvojice další z kritérií výběru.

Jak se genius loci jednotlivých míst odrazí v samotném vystoupení a co na návštěvníky čeká za „doprovodný“ program? Jakou souvislost má s projektem skladba Indiánky, kterou Lenka Dusilová natočila s kapelou Baromantika? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.