Chodíš se mnou, nebo s mojí peněženkou? Umět mluvit o penězích je pro vztahy důležité

27. červen 2023

Spíše se dokážeme bavit ve vztazích o sexu než o penězích. Je to ve společnosti tabuizované téma, často zatížené studem, pocity nehodnoty a nedostatečnosti. Náš vztah k financím se utváří v dětství. Žili jsme v přebytku, nebo bylo jen na to nejnutnější? To vše se může pak projevit v našich vztazích. Na otázky o roli peněz ve vztazích odpovídá v podcastu Balanc psycholožka a psychoterapeutka Eliška Remešová.

Jakou roli mohou hrát peníze při utváření dynamiky a rovnováhy moci ve vztazích?

Velkou. Řekla bych, že mnohdy velmi podceňovanou. Psychoterapeutka Esther Perel uspořádala za covidu workshop pro odborníky o třech tabuizovaných tématech. Sexu, penězích a smrti. Je zajímavé, že i česká data potvrzují, že třeba ženy se daleko raději baví o intimním životě s kamarády a kamarádkami než o svých financích.

Čím to je?

Vycházíme z evoluční teorie, z evoluční psychologie. Peníze pro nás jsou synonymum bezpečí a zajištění života. To znamená, že když je nemáme, tak se zvyšuje stres a úzkost. To se týká úplně každého člověka. Každý se nějak vztahujeme k penězům a máme trochu jiné zázemí. Máme jinou dětskou zkušenost. Jak se u nás doma o penězích mluvilo, jaký vztah s penězi jsme měli? To nás utváří v tom, že když jich máme málo, máme pocit, že potřebujeme víc. Když jich máme víc, tak víme, že to stejně nezajistí to štěstí.

Téma financí často chápeme jako přízemní. V České republice není vůbec obvyklé uzavírat předmanželské smlouvy. Myslím, že je pořád vnímané tak trochu s odporem. Když se milujeme, tak si přece si nebudeme kazit lásku tím, že podepisujeme předmanželskou smlouvu.

Jak a kdy je dobré ve vztazích v párech téma financí otevřít a otvírat je a třeba se k němu i vracet?

Ideálně hned na začátku. A pravidelně v tom pokračovat. Pokud už jsme v dlouhodobém vztahu a ještě jsme to neudělali, tak si myslím, že čím dřív, tím líp. Ono to není o tom, že si o penězích jednou promluvíme a je to vyjasněné. Naopak se učíme o tom mluvit pravidelně. Když to neumíme, tak už jenom to, když si řekneme „pojďme se bavit o financích“ v nás vyvolá divné pocity.

Eliška Remešová

Mně se líbí, co nám říkali na psychoterapeutickém výcviku. Že i materiální potřeby jsou zkrátka potřeby jako každé jiné. Chtějí být naplněny. V momentě, kdy nejsou, tak jsme frustrovaní. Ale když si bereme více, než potřebujeme, tak to lze vykládat jako patologii. Co si o tom myslíš?

To je moc hezky myšlené. Připadá mi, že množství peněz nehraje takovou roli, když předtím uděláme kus práce na sobě. Když nejdříve přemýšlíme, jak to s potřebami máme. Když se učíme být v kontaktu sami se sebou. Když se učíme komunikovat, že nemáme naplněné potřeby. Hledáme způsob, jak ve vztahu fungovat společně.

Když přijdou peníze navíc, tak je to další proměnná, se kterou se potřebujeme naučit pracovat. Ale máme základ a umíme s tím dobře fungovat. Vidíme, co se děje s lidmi, když najednou získají jako velký obnos peněz a neumí pracovat sami se sebou. V tomto směru ty peníze jsou dobrý sluha, špatný pán.

Poslechněte si celý rozhovor o roli peněz v partnerských vztazích.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.