Chorvatská identita je založena na fotbalu a spojení je často toxické, říká novinář Juraj Vrdoljak

31. leden 2020
Tribuna

Chorvatský fotbal na mistrovství světa v roce 1998 proslavil nově vzniklou zemi, která se zrodila z balkánských válek v 90. letech, více než cokoli jiného. Dodal obyvatelům národní hrdost, byl však i nástrojem autoritářského režimu Franja Tudžmana. Od té doby je fotbal pevně spojen s chorvatskou politickou identitou a právě vztahu obou složek se věnuje nový díl Tribuny – druhá část rozhovoru s chorvatským politologem, sportovním novinářem a spisovatelem Jurajem Vrdoljakem.

Chorvaté před dvěma lety na světovém šampionátu dokázali finálovou účastí vybojovat ještě větší úspěch než jejich předchůdci v roce 1998, kteří získali bronz. Odezvu mají ale oba medailové úspěchy ve společnosti dost odlišnou. „V roce 1998 jsme byli velice mladá země, která vzešla z války,“ říká Vrdoljak. „A to, jak autoritářská vláda prezentovala sportovce jako nejlepší ambasadory této mladé země, souviselo s vnímáním celého státu. Lidé byli v euforii, a to taky proto, že o nich bylo slyšet všude po světě a vědělo se, kdo jsou Chorvaté, v každém koutu světa bylo možné zahlédnout chorvatské dresy.“

Čtěte také

Od 90. let se tak fotbal stal rozpoznávacím znakem Chorvatska v zahraničí a jeho důležitost rezonovala také uvnitř samotné země. „Tím, že fotbal je největším zdrojem chorvatské identity v celosvětovém měřítku, umí být taky dost toxický. Občas panuje pocit, že chorvatská radost ze sportovních úspěchů musí být nějakým způsobem založená i na tom, že z těchto úspěchů musí být někdo zklamaný. Podobně to bylo vnímáno i s úspěchem národního týmu na světovém šampionátu v Rusku. ‚To si musíte užívat, co? To závidíte, co? Protože tohle je úspěch našeho týmu, ten není váš,‘ říkala hlasitá část lidí,“ přibližuje Vrdoljak.

Chorvatská národní identita je pevně propojena s fotbalem, a tak je sport v zemi možná političtější než kdekoliv v okolních státech. Jak utváří nejpopulárnější hra světa diskuzi v zemi a v čem dnes přispívá k polarizaci společnosti? Je tu nová Tribuna s chorvatským novinářem Jurajem Vrdoljakem.

autor: Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.