Co dělají skejťáci v zimě? Sjíždí solidárně postavené rampy a betonové bazény v hospodách

23. březen 2018

Kam asi v zimě mizí všichni ti skejťáci, kteří přes léto skáčou olliečka na Stalinu? Pokud jste si někdy kladli tuhle otázku, máme pro vás odpověď: jsou v hospodách. Nesedí tam ale na baru, ale dál skejtují. Na rampách, které si staví vlastními silami a které podle nich nejlépe utužují solidaritu v partě. Jak vznikaly rampy ve smíchovské Eternii a vršovických Sběrných surovinách. A kdo postavil betonový bazén v Bowlbaru?

Bar Sběrné suroviny v Praze na Krymské ulici se mezi trendovými pivotékami a veganskými restauracemi trochu ztrácí. Pro skejťáky je ale právě tenhle bar tím nejzajímavějším místem v celé ulici. Zatímco tu čekám na provozovatele skejtové rampy Aleše Tomsu, dovnitř maličkého baru proudí nekončící zástup skejťáků. Trochu to připomíná scénu z Hobita, ve kterém se do Bilbovy nory neustále dobývají další a další trpaslíci. Ptám se jich, jaké to je, jezdit v takovém počtu lidí na minirampě skryté v malé zadní místnosti. „Je to lepší než venku, protože jste všichni zavření na jednom místě. Parta je víc parta. Nemůžeš se tam ves*at, dokud nedojede ten druhej. Takže čekáš, řveš, děláš bordel a pak tě to víc hajpne. Ve skateparku se všichni rozprchnou svým směrem a už se skoro nepotkáte. Tady je to kontaktnější a to je na tom to hezký,“ popisují místní skejťáci.

S nápadem udělat v zadním prostoru baru minirampu přišel provozovatel Aleš Tomsa za majitelem před několika měsíci. „Nikdo jsme neměli žádný velký očekávání, udělali jsme to z čisté lásky k tomu sportu. Rozumně jsme se domluvili, že to nebude projekt, ze kterého bude nějaký profit. Je to pro lidi a pro nás samotný,“ vysvětluje Tomsa. A pokračuje: „Máme za sebou čtyři měsíce existence, který ukázaly, že to byl správný nápad. Našli jsme si bandu lidí, kteří sem chodí každý týden a je to super.“ V místnosti, kde se běžně pořádají koncerty, vystavěli skejťáci rampu za tři dny, a to ve třech lidech.

Jak se staví betonový bazén v hospodě? Jak se skejtuje ve smíchovské Eternii? A proč by skejťáci přivítali na svých rampách víc holek? Poslechněte si celý zvuk!

autor: Hana Kuncová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.