Co si přečíst v parku? Dojemné sibiřské sci-fi Kosmonaut nebo klasiku od Ishigura a Carvera

5. duben 2016

Dnes večer se předávají ceny Magnesia Litera a seznam oceněných by sám o sobě mohl sloužit jako doporučení. Jenže loni se toho, upřímně řečeno, zas tolik skvělého neurodilo. Až dočtete Davida Zábranského, Annu Bolavou nebo Marii Iljašenko (všem prorokujeme, nebo alespoň přejeme cenu), zkuste si do parku vzít mistra nespolehlivého vyprávění Kazua Ishigura nebo sibiřskou kosmonautskou love story od Katri Lipson. A jarně se usebrat můžete třeba s básníkem Topinkou!

Kazuo Ishiguro – Soumrak dne

Tahle kniha nepatří mezi opravdové novinky. Ve skutečnosti už je to přes třicet let, co román Kazua Ishigura vyšel poprvé, pořád ale předčí všechny knihy, které nakladatelství horlivě prodávají třeba na billboardech v metru. Dokládá to i ocenění Man Booker Prize, jedno z těch několika, která přežila neúprosné hodnocení doby. Nadčasovost příběhu vysloužilého komorníka Stevense spočívá v jeho zapeklité manipulaci se čtenářem. Tohle není žádné laskavé vyprávění à la Byl jsem při tom nebo Řidič slečny Daisy. Soumrak dne postupně odhaluje sebeklam a nedůvěryhodnou paměť, která zamlčuje traumata. Tohle lhaní si do kapsy bude aktuální i za padesát let.

Katri Lipson – Kosmonaut

Rozpixelovaný snímek Pluta z roku 1995 nedávno nahradily nádherné detailní fotografie planety s kráterem ve tvaru srdce. Vědci potvrdili přítomnost gravitačních vln, a i když tomu rozumí jen málokdo, i laici tuší, že se děje něco velkého. A jen pár galaxií daleko od nás leží planeta Kepler 452b, která velmi blízce připomíná Zemi. Ve světle těchto obřích objevů je román Kosmonaut těžká deprese. Finská spisovatelka Katri Lipson vypráví o Serjožovi, středoškolákovi z promrzlého Murmansku, který celý život touží po tom, stát se kosmonautem. Co povolí politbyro? A opětuje Serjožovu lásku učitelka hudební výchovy Světlana? Tohle je romantické, nostalgické čtení pro všechny milovníky zimy uprostřed jara.

03602104.jpeg

Miloslav Topinka – Probouzení (Básnické dílo)

Na konci 60. let začalo básníkovi, vědci a cestovateli Miloslavu Topinkovi být jasné, že poezie, kterou četl, je jenom variace na něco staršího. Přestaly ho zajímat texty, které sázely na jistotu. A ve svých básních o to více riskoval. Kniha básnického díla Probouzení, kterou vydává nakladatelství Fra, ukazuje Topinku jako básníka dobrodružství, který pravidelně vyráží na expedice za neologismy a těžko uchopitelnými vizemi. Čtenář se za Topinkou jenom lopotně plazí slovní džunglí, ale za ten výhled to stojí.

Petra Stehlíková – Naslouchač

03602105.jpeg

Další tip míří do temné budoucnosti, kde je svět rozdělen na dvě části – jednu obyvatelnou, druhou zamořenou jedovatými plyny. Přeživší se radují, když nemutují, nebo když je nezotročí silnější kmen. Prostě to není žádná paráda. Třináctiletá hrdinka Ilan má ale přijít na to, že všechno je ve skutečnosti ještě horší a komplikovanější, než se zdá. Proč všichni těží sklenit, tajemnou nerostnou surovinu, která přeživší chrání před jedy ze zdevastované části světa? A kdo je tady nepřítel? Žánrový debut Petry Stehlíkové bude napínavé čtení pro všechny fanoušky konce světa.

Raymond Carver – O čem mluvíme, když mluvíme o lásce

O čem mluvíme, když mluvíme o lásce je další kniha, která přes své staří patří na přední příčky seznamu doporučené jarní literatury. Carver je nomen omen americké literatury, literární řezbář, jehož povídky patří mezi to nejlepší, co zaoceánská tvorba nabízí. Nemilosrdná přesnost jeho textů, obsese minimalismem, ostré hrany a uťaté konce zdevastovaly už spoustu čtenářů – včetně Haruki Murakamiho. O čem mluvíme, když mluvíme o lásce k povídkám? O Raymondu Carverovi!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.