Czeching 2019 vyhrála Viah, nezaměnitelná mladá zpěvačka a performerka

22. červen 2019

Hudebně-exportní projekt Czeching zná svého vítěze! Porota právě rozhodla o tom, že na největším evropském showcaseovém festivalu Eurosonic Noorderslag vystoupí česko-vietnamská naděje alternativního popu Viah.

Radio Wave již od roku 2013 podporuje projektem Czeching nadějné české hudebníky a hudebnice na cestě k zahraničním posluchačům i publiku. Letošní ročník právě vyvrcholil na Metronome Festivalu v Praze, kde se na Radio Wave New Stagei představilo všech pět nominovaných. Z hlasování mezinárodní poroty vyšla jako vítěz mladá zpěvačka a performerka česko-vietnamského původu Viah.

Viah v Czechingu 2019: Na pódiu už nemusím hrát žádnou roli

Viah

Mnoho tak kosmopolitních zpěvaček, jako je Viah, v českém prostředí nenajdete – její loňský elektropopový debut ale hlavně vyniká jako autentická kombinace vokálního a producentského talentu. Letos se účastní exportního projektu Czeching 2019 a společně s dalšími nominovanými vystoupí 22. června na stagei Radia Wave v rámci festivalu Metronome.

„Podobně jako minulý rok Hellwana i letos získá vítěz možnost nahrát a vydat singl, natočit videoklip a jeho hudba poputuje do hudební výměny Evropské vysílací unie. V lednu 2020 pak vystoupí na největším evropském showcaseovém festivalu Eurosonic Noorderslag,“ říká šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová. Letos navíc vítěz před odjezdem do Holandska podstoupí i rozsáhlý coaching zaměřený právě na živé vystupování.

„Na showcaseových festivalech je strhující živák rozhodující pro budoucnost každé kapely a interpreta. Pokud na Eurosonic nejede vítěz Czechingu 2019 položit život, může klidně nechat nástroje doma a zabývat se v Groningenu raději degustací sýrů a obcházením obchůdků v tamních malebných uličkách. Právě proto jsme se letos rozhodli udělat vše, co je v našich silách, aby se Viah zapsala do povědomí showcaseového publika, složeného z nekonečného zástupu mezinárodních booking agentů a talent scoutů, jako zpěvačka, kterou se vyplatí dál sledovat, protože na Eurosonic přijíždí neprůstřelně připravená,“ říká hudební dramaturg Radia Wave Jakub Kaifosz.

Vítěze Czechingu opět vybírala dvacetičlenná mezinárodní porota, složená především z profesionálů z rozhlasových stanic Evropské vysílací unie, tentokrát navíc oživená o další dramaturgy hudebních festivalů, např. Waves Vienna. Díky letošnímu zaměření právě na živé vystupování bylo hned několik porotců i přímo na Metronome Festivalu osobně, a mohli se tak rozhodovat nejen na bázi nahrávek, ale i živých koncertů.

Součástí letošního ročníku Czechingu je opět i vzdělávací část, podpořená českou proexportní hudební kanceláří SoundCzech. Workshop pro kapely proběhne na podzim. Bližší info najdete brzy na webu a Facebooku Radia Wave.

Více informací o projektu najdete na wave.cz/czeching.

Vítězka Czechingu 2019 Viah

 

autor: Radio Wave
Spustit audio