Deska týdne: Kapelní dodávka místo vysoké. Snail Mail na Lush tancuje mezi zranitelností a patosem

19. červen 2018

Lindsey Jordan, hudebnice z amerického Baltimoru, skrývající se pod pseudonymem Snail Mail, vloni překvapila suverénním EP Habit, natočeným v osmnácti letech. Nyní přichází s debutovou deskou Lush, na které znovu s odzbrojující naivitou, ale bez patosu zpívá o komplikovaných vztazích.

Působit jako žena hudebnice na rockové či indie scéně může být náročné. Haim nedávno vyhodily svého manažera, protože zjistily, že mají několikanásobně nižší honorář než jejich mužští kolegové, a většina žen a dívek, které kdy vstoupily na pódium, bude mít alespoň jednu historku o tom, jak na ně někdo lascivně pokřikoval anebo devalvoval jejich schopnost hrát na nástroj. V posledních letech se ovšem postavení žen v rocku stalo na nezávislé scéně významným tématem. Stačí si vzpomenout na Camp Cope – úspěšné Australanky, které si neberou servítky –, písničkářky Vagabon, Mariku Hackman nebo třeba Mitski, jež letos také chystá novou desku s názvem Cowboy. A nyní se do zástupu výrazných ženských hlasů v rocku přidává i Snail Mail.

V dětství hrála Lindsey Jordan hokej, ale jako jediná dívka v týmu měla mezi pubescentními spoluhráči stále více problémů. Brusle tak vyměnila za kytaru, aby se ze všech zmatení a nešťastných lásek vypsala a vyhrála. Absence jakékoliv masky či přetvářky katapultovala EPčko Habit, vydané pod jménem Snail Mail, mezi jedny z nejposlouchanějších indie nahrávek roku 2017. Po maturitě se Jordan nerozhodla odejít na vysokou školu, jak činí většina mladých Američanů. Místo toho se zavřela se svou doprovodnou kapelou do dodávky a začala objíždět celé Státy. Svůj úspěch sice vnímá trochu jako mystérium, na druhou stranu, pro britský Independent přiznala, že krom tvrdé práce je nejpodstatnější právě koncertování mimo svou vlastní bublinu a scénu. A Snail Mail se spolu s vydaným debutem Lush a kapelou za zády rozhodně hodin strávených v dodávce při nekonečných přejezdech nemíní vzdát.

Lindsey Jordan má v současnosti nejlepší možnou výchozí pozici. Je to neskutečný talent při hře na kytaru, ve které ji mentoruje Mary Timony, známá například z Autoclave (jedné z kapel, která pokládala stavební kameny math-rocku). Vede ji k otevřenému ladění a vytyčená cesta je výborně slyšet například ve skladbě Speaking Terms. To však není jediný důvod jejího úspěchu. Největší zbraní Lindsey Jordan je totiž schopnost nahlížet víceméně všední témata mezilidských vztahů s jistou odzbrojující naivitou a upřímností, zároveň se ale neutápí v zbytečné nostalgii. Při práci na Lush se snažila vyplnit si všechny svoje představy o tom, jak má znít nahrávka, kterou by chtěla poslouchat. Naplnila ji příběhy o bolesti, lásce i krizích identity, které jí ovšem přijdou svým způsobem malicherné, protože tak nějak cítí, že za několik let se jim bude smát.

Sama psaní o lásce vnímá jako kombinaci toho, že musíme přiznat svou vlastní zranitelnost, ovšem neupadnout do patosu. A to se jí na Lush rozhodně daří. Pořád je stejně zmatená jako na Habit, ovšem už s tím umí lépe pracovat. Aniž by ale její projev a originalita jakkoliv utrpěly. Vypráví o konkrétních, až banálních věcech, v singlu Pristine popisuje, jak musí sledovat radikální proměnu blízké osoby. Zároveň se přiznává, že i přese všechno zůstávají její city ryzí. „Pokud si najdeš někoho jiného, pořád Tě uvidím úplně všude, ve všem a na věky věků,“ říká bez obalu. Na druhou stranu, koho by nedojala jasně pojmenovaná nuda a prázdnota, kterou může působit každotýdenní navštěvování těch stejných večírků.

Snail Mail – Lush

Nejsilnější skladbou se jeví předposlední Deep Sea, kde Snail Mail kombinuje všechny své silné stránky. Pomalé tempo, jednoduchá, nicméně vtíravá kytara či výraznější syntezátory. „Trvalo to tak dlouho, než jsem poznala někoho, jako jsi ty,“ opakuje v refrénu. Na Deep Sea se dá také odvodit inspirace u Beach House, které Jordan ráda zmiňuje jako svoji oblíbenou kapelu ze svého rodného města.

Je otázkou, jestli senzace, která se kolem Snail Mail strhla ze strany fanoušků i kritiky, není dána především jejím nízkým věkem. Na druhou stranou, Lindsey Jordan se daří psát o lásce zajímavým způsobem a zároveň svým specifickým způsobem hry na kytaru osvěžit zaběhlé indie postupy. Lush rozhodně nebude nahrávkou, která zapadne.

Snail Mail – Lush (Matador, 2018)
Hodnocení: 75 %

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka