Diagnóza F speciál (2/3): Jak se žena stává ženou?

30. květen 2013

Zjednodušeně lze říct, že žena se stane ženou postupně, prostřednictvím biologických mezníků jejího života – menstruací, těhotenstvím, porodem… Ovšem dnešní žena už zdaleka není jen ženou v domácnosti a matkou. Společnost od ní má stále větší očekávání a ona společnosti zdatně pomáhá – sama si také naloží často více, než je nutné.

Na začátku života rodiče své dceři můžou pomoci tak, že ji podpoří v tom být dívkou. Podpora může mít podobu růžového oblečení (myšleno spíše obrazně než vždy doslova), generově vhodných hraček i oceňování za žádoucí „dívčí“ chování. Prakticky nezastupitelnou roli v tomto procesu mají oba rodiče. Od matky se dcera učí, jak být ženou, otec by měl její vyvíjející se ženství adekvátním způsobem oceňovat.

S čím se ale potýkají dívky, které vyrůstají v neúplných rodinách? Proč si ženy někdy na sví bedra nakládají víc než je nutné a propadají pocitu, že musejí být za každou cenu dokonalé? Mají současné ženy jednodušší život, když mají více informací, než měly jejich matky, nebo jim to může život spíše komplikovat? A jak je pro ženu těžké stárnout?

02899146.jpeg

O tom jsem si povídala v laskavém ženském rozhovoru o ženách s psycholožkou a psychoterapeutkou, PhDr. Ilonou Preslovou.

Odkazy:
PhDr. Ilona Preslová

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.