Diagnóza F: Usínáte přes den? Možná máte narkolepsii

23. duben 2015

Pacienti s narkolepsií upadají během dne do krátkých, ale hlubokých spánků, některým se po prožití silných emocí hroutí tělo na zem. Ani jedno z toho nemůžou vůlí ovlivnit či to nějak předvídat. S vhodnou medikací a při dodržení spánkového režimu lze ale minimalizovat projevy nemoci a žít tak celkem normální život.

Narkolepsie je neurologické autoimunitní onemocnění, při kterém mozek ztrácí schopnost udržet a zajistit normální spánek a bdění. Vyskytuje se u 2–5 osob z 10 000 obyvatel, přičemž postihuje lidi ve všech věkových kategoriích. Obvykle začíná v mladém dospělém věku.

Pacient mívá příznaky narkolepsie 3–5 let, než je stanovena správná diagnóza, a výjimkou není ani desetiletá prodleva ve stanovení diagnózy. Nemoc bývá zpočátku zaměňována za únavu. Vzhledem k tomu, že se projevuje u dospívajících a mladých dospělých, často jsou pacienti obviňováni z přílišného ponocování či užívání návykových látek, v důsledku čehož pak usínají ve škole. Správnou diagnózu nejlépe stanoví odborníci ve spánkové laboratoři.

O životě s narkolepsií a omezeních, která s sebou nemoc nese, i o tom, jak probíhá vyšetření ve spánkové laboratoři, jsem si povídala s neuroložkou a vedoucí lékařkou Institutu spánkové medicíny Národního ústavu duševního zdraví MUDr. Jitkou Buškovou, Ph.D. Celý rozhovor Diagnózy F si můžete poslechnout ze záznamu.

Odkazy:
Spolek Diagnóza narkolepsie
Insitut spánkové medicíny, NÚDZ

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.