Diagnóza F: Ženy začínají pít na mateřské častěji, než by se zdálo

9. duben 2015

Ženské pití alkoholu je od toho mužského od začátku až do konce v něčem odlišné. Jsou tam jiné důvody, proč ženy začínají pít, co v alkoholu hledají, jindy a jinak nastupují potíže, které souvisejí s pitím, a liší se i důvody, proč se, v tom lepším případě, rozhodnou léčit.

Kontext užívání alkoholu se u žen a mužů liší. Pro zjednodušení popisu mi prosím pro tentokrát odpusťte určitou míru zobecnění. Zatímco u mužů se nejčastěji setkáváme s pitím piva, ženy pijí spíš víno. V okamžiku, kdy se jim situace vymkne z rukou a ony si uvědomují, že je něco špatně, nejčastěji se uchylují k vodce, která se nejsnadněji skryje. Důvod ke skrývání problémového pití u žen je jednoduchý. „Společnost pohlíží na ženu alkoholičku úplně jinak než na muže alkoholika, s mnohem větším odsouzením a kritičností. Mluvíme o něčem, čemu se říká dvojí deviace – žena selhává jako alkoholička a zároveň i jako žena, resp. matka,“ říká v Diagnóze F psycholožka PhDr. Ilona Preslová.

Množství alkoholu, které by se dalo považovat za „přílišné pití“, je subjektivní. Za výstražné znamení lze ale považovat to, že člověk pokračuje v pití i v okamžiku, kdy je víc než zřejmé, že mu to škodí. A ženám alkohol škodí víc a rychleji než mužům. „Ženský organismus je citlivější vůči alkoholu, hůř ho metabolizuje a zdravotní důsledky nadměrné konzumace alkoholu se u žen objevují mnohem rychleji, dřív a častěji než u mužů,“ říká Preslová.

Důvodem ke konzumaci alkoholu jsou u žen nejčastěji vztahové problémy, ovšem někdy v ní ženy hledají i rychlou úlevu a relaxaci, což je časté třeba u žen, které dělají velkou kariéru, ale zároveň chtějí udržovat i rodinu a všechno ostatní, co s tím souvisí. Začátky pití lze u mnoha žen alkoholiček vysledovat už během mateřské, resp. rodičovské dovolené. „Pití na mateřské je mnohem častější jev, než by si asi lidé mysleli. Setkávám se s tím, že žena je léta na mateřské, má jedno dítě, druhé dítě, ty děti si přála, celá široká rodina je z dětí nadšená, ale ta žena se tam necítí tak úplně šťastná a má pocit, že je to něco divného, že se cítí někdy otrávená, někdy ji ty děti nebaví. To jsou pocity, které se zdají být zavrženíhodné, a ona si vlastně ani nemůže moc stěžovat, protože každý od ní očekává, že bude šťastná. To je chvíle, kdy začne doma popíjet, někdy sama, někdy s kamarádkou, a když to praskne, tak to partner často velmi těžce snáší, moc to nechápe, z čehož plynou veliké konflikty, žena má pocity viny a bohužel tu situaci nezvládá, a proto dál někde tajně popíjí… V poslední době se s tím setkávám stále častěji,“ dodává Preslová.

03359701.jpeg

S Ilonou Preslovou jsem si v Diagnóze F povídala také o tom, zda a jak je u nás dostupná léčba pro ženy alkoholičky, jak tuto léčbu zvládají samotné ženy a jak jejich léčbu zvládají, popř. nezvládají jejich partneři. Celý rozhovor si můžete poslechnout ze záznamu.

Odkazy:
PhDr. Ilona Preslová
Denní stacionář Sananim z. ú.
Dotazník závislosti na alkoholu

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.