Digitální detox, výzva #1: Běž ven

4. červen 2018

Kdy ses naposledy zkusil/a úplně odpojit od přísunu informací? Zkus vypnout a jít ven na své oblíbené místo. Posaď se a alespoň půl hodiny vůbec nic nedělej. Nekontroluj telefon, nečti si. Pozoruj, co se kolem tebe děje. Bylo těžké to vydržet? Co se kolem tebe dělo? Co se ti honilo hlavou? Dal/a jsi se s někým do řeči? Dej nám vědět, jaké to bylo!

Každou minutu dají lidé na Facebooku více než 4 miliony lajků a nahrají přes 300 hodin videí na YouTube. Průměrný uživatel sociálních sítí denně vidí stovky komentářů, příspěvků, lajků nebo gifů. Studie Kalifornské univerzity v San Diegu už v roce 2009 uváděla, že průměrný Američan denně zkonzumuje množství mediálního obsahu odpovídající 34 gigabytům dat.

Neustálý příval informací omezuje dobu soustředěné pozornosti, kterou jsme schopni věnovat jednomu úkolu. Příslušníci generace Y jsou známí tím, že u všeho současně zírají do telefonu a někdy používají i několik aplikací najednou. Mileniální multitasking ale snižuje efektivitu práce a dramaticky mění způsob, jakým zpracováváme informace. Za každý nový zhlédnutý obsah na sociálních sítích nás navíc mozek odmění látkou dopamin, vyvolávající příjemné pocity, a závislost na konzumaci informací se dál prohlubuje. Chcete si vyzkoušet, jak se budete cítit bez neustálého přísunu informací a co dokáže váš mozek při troše klidu a soustředění? Zapojte se do dnešní výzvy a vyrazte ven!  

Zavolej nám v úterý 5. 6. od 8 do 10 hodin ráno do ranního vysílání na tel. 221 552 333 a řekni nám svoje zážitky. Nejzajímavější zkušenost odměníme digitálním DAB+ rádiem, na kterém můžete poslouchat Radio Wave!

Zapojte se i do dalších výzev Digitálního detoxu Radia Wave, které vyhlašujeme každý den až do pátku 8. června. Všechny výzvy, reportáže, rozhovory a informace o projektu najdete na wave.cz/detox. Přijďte také na event Digitálního detoxu v sobotu 9. 6. do pražských Kasáren Karlín, kde si můžete zahrát fotbal, plážový volejbal nebo stolní tenis, zacvičit si s Kamilem Filou a poslechnout si Opak Dissu, Please The Trees, Lazer Viking a další kapely a DJs. Více informací zde.

autor: Radio Wave
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.