Digitální detox, výzva #4: Zaposlouchej se

7. červen 2018

Kdy jste naposledy jenom poslouchali? Nerozptylovali se e-maily, sociálními sítěmi nebo myšlenkami? Vnímali naplno jen jedním smyslem? Až dnes pojedeš do práce nebo do školy, soustřeď se na všechny zvuky, které kolem sebe uslyšíš. Nic si k nim ale nepřidávej. Dej nám vědět, co všechno jsi slyšel/a, co tě překvapilo. Čeho sis dřív nevšiml/a?

Příliš mnoho času stráveného v digitálním světě způsobuje či posiluje úzkosti, deprese a další potíže v oblasti duševního zdraví. V USA se v posledních letech dramaticky zvýšil počet sebevražd teenagerů a magazín Economist spekuluje, že to může být způsobeno i nadměrným používáním smartphonů.

Studie zároveň prokazují, že nejrůznější formy meditace mají pozitivní vliv na řešení emocionálních a vztahových problémů, stresu či poruch pozornosti. Mohou tak pomáhat i v situaci, kdy vysoká míra používání chytrých telefonů negativně ovlivňuje naši schopnost udržet pozornost a soustředit se na aktuální úkoly a dění v okolí. Zkuste přeladit na jinou vlnu a vyzkoušejte si dnešní výzvu!

Zavolej nám v pátek 8. 6. od 8 do 10 hodin ráno do ranního vysílání na tel. 221 552 333 a svěř se nám se svým zážitkem. Nejzajímavější zkušenost odměníme digitálním DAB+ rádiem, na kterém můžete poslouchat Radio Wave!

Zapojte se i do dalších výzev Digitálního detoxu Radia Wave, které vyhlašujeme každý den až do pátku 8. června. Všechny výzvy, reportáže, rozhovory a informace o projektu najdete na wave.cz/detox. Přijďte také na event Digitálního detoxu v sobotu 9. 6. do pražských Kasáren Karlín, kde si můžete zahrát fotbal, plážový volejbal nebo stolní tenis, zacvičit si s Kamilem Filou a poslechnout si Opak Dissu, Please The Trees, Lazer Viking a další kapely a DJs. Více informací zde. 

autor: Radio Wave
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.