Dlouho jsem si myslel, že musím být lepší než ostatní, svěřuje se nevidomý Zdeněk

1. říjen 2023

Osmatřicetiletý specialista komunikace Českého rozhlasu pracoval v neziskovkách, je otec jedné dcery a bývalý vášnivý sportovec. Hostem Pochlap se byl Zdeněk Rybák, s kterým si moderátor Václav Rouček povídal o tom, jak prožívá každodennost jako nevidomý člověk, jaké bylo jeho dětství a jak se vypořádal s náročnými životními zkouškami.

„Až pět lidí za cestu do práce nabídne, že mi chtějí pomoct,“ říká Zdeněk, který od narození nevidí. „Nedá se vytvořit šablona, jak pomáhat nevidomýmu. Většinou to beru jako milý projev solidarity, často mě to ale ruší, na ulici nemám možnost anonymity. Někdy mi lidi rovnou tykají, ale mně je skoro čtyřicet. Ideální je zeptat, jestli nepotřebuju pomoct a buď ano nebo ne.“

Zdeněk Rybák a Václav Rouček

A jaké bylo Zdeňkovo dětství? „Mám staršího bráchu, kterej byl pro mě vždycky důležitej. Táta s náma nežil, měl jsem s ním vztah na dálku, máma na nás byla sama. Bylo to těžký, zvlášť, když jedno dítě nevidí a potřebuješ na něj víc času. Vůbec nechápu, jak to zvládla. Na gymplu jsem byl jedinej nevidomej mezi spolužákama, ale měl jsem štěstí na třídu,“ pokračuje v rozhovoru.

„Opravdu jsem plakal, když jsem poprvé dostal dceru do rukou. Po porodu partnerky mi došlo, že budu do konce života zodpovědnej za dceru, začal jsem mít pochybnosti, to mě rozsekalo,“ říká Zdeněk, který má i zkušenosti s depresí. „Považuju to období za přechodový rituál, ta krize dopadla dobře, i když šlo o život. Nakonec jsem pochopil, že nemusím nikomu nic dokazovat, i když jsem byl celý život vedený k tomu, že jako nevidomý musím být lepší než ty ostatní, aby mě brali. Tehdy jsem dal sbohem starému já.“

Čeho lituje? Má nějaký vzor? A kdy naposledy plakal? Poslechněte si nový díl Pochlap se se specialistou komunikace Českého rozhlasu Zdeňkem Rybákem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.