Don’t Stop Me Now. Poslechněte si dokument o zápase s osobními démony na cestě po Thajsku

21. říjen 2019

Podal výpověď v práci, odevzdal klíče od bytu a nasedl na letadlo do Bangkoku. A pak? To se uvidí. Zajímalo mě, co mého po všech stránkách úspěšného vrstevníka Adama vyhnalo z kolotoče zdánlivě dokonalého života. A co mu taková cesta může přinést. Pod vrstvou plážových večírků se nakonec odehrálo docela jiné dobrodružství, kořenící v uplynulých třech dekádách Adamova života.

Mám to kolem sebe v různých obměnách neustále. Kamarádi a známí dokončí školu, někteří ještě chvíli pracují, a vydávají se na dlouhou sebepoznávající cestu. Mnohdy si ani nekoupí zpáteční letenku. Chtějí do světa. Podporují je v tom blogy a instagramové profily jiných cestovatelů i články o tom, jak výlet mimo komfortní zónu mění osobnost. Svět se radikálně zmenšil a poznávat své já v exotických exteriérech je lákavé. Ale najít se můžeš i na Šumavě, říkává jedna moje známá. 

Adam (pozn. red.: jméno protagonisty bylo pro ochranu jeho soukromí změněno) uměl vždy dobře pojmenovat věci i reflektovat sám sebe. Svůj výlet do Thajska popisuje jako dovolenou, na kterou si dřív nenašel čas, a zároveň předěl ve svém životě. Manažerská role ho nenaplňuje. Brno, ve kterém žije deset let, ho už nikam neposouvá. Kolegové zakládají rodiny. Je k tomu připravený on? A co dál se životem? 

Zajímalo mě, jestli mu podobné otázky dokáže zodpovědět vůně kokosů a zeleného kari. Stavěla jsem se k tomu od počátku skepticky. Také Adam přiznával, že to stejně celé bude asi nakonec prostě jen fajn dovolená, kterou stráví sám se sebou. Nakonec to ale nebyla obyčejná dovolená, ale důležitý krok k něčemu, co už dlouho bublalo pod povrchem.  

Dokument se věnuje problému, se kterým se nemusí všichni ztotožňovat. V nejobecnější rovině se však dotýká něčeho, s čím do větší či menší míry bojuje každý z nás. S tím, kým jsme a kým si myslíme, že máme být. Jenže kdo nám to diskutuje? Rodina, okolí, společnost definující normy? Nejsme občas tím nejtvrdším soudcem my sami?

Don´t Stop Me Now je příběh o potřebě zapadnout do „normality“ a o tom, jak bolí, když sami „normální“ nejste. O tom, že když vás přijmou druzí, neznamená to ještě, že se přijmete vy sami. O tom, jak se může jedno osobní tajemství linout přibývajícími léty jako otrávená nit. A o touze takovou nit konečně přetrhnout. Poslechněte si dokument Don´t Stop Me Now vysílaný v rámci cyklu DokuVlna.

Název dokumentu: Don´t Stop Me Now
Autorka: Martina Pouchlá
Dramaturgie: Brit Jensen

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.