„Doufám, že nejsem prorok. Nechtěl bych zažít to, co jsem nakreslil,“ říká kreslíř Hugleikur Dagsson

5. červenec 2018

Islandský kreslíř Hugleikur Dagsson je známý svým jednoduchým stylem a opravdu hodně černým humorem. V češtině mu vyšly už čtyři knihy s názvy jako „A tomuhle se mám smát?“ nebo „To má být nějaký vtip?“, které jeho dílo trefně vystihují  – buďto se budete válet po zemi smíchy, nebo vás Dagssonovy kresby okamžitě pohorší a odpudí.

Dagsson se nedávno na Islandu zamotal do fotbalového sporu. Islandský národního tým začal dělat takzvanou vikingskou oslavu, doprovázenou specifickým výkřikem „Hú!“. Celý svět si kvůli tomu islandské hráče oblíbil a Dagsson jejich oslavu zvěčnil na několika kresbách. „Nakreslil jsem postavičku, která dělala Hú, a byla na ni spousta pozitivních ohlasů, tak jsem se ji rozhodl natisknout na trička, která se taky prodávala velmi dobře. Teprve asi o rok a půl později nás zkontaktoval člověk, který si koupil práva na tištění Hú na trička, což nám nepřišlo vůbec spravedlivé,“ popisuje Dagsson spor.

Islanďan se nevěnuje jen kreslení vtipů. Má podcast s australským komikem Jonem Duffym, dělá stand-up comedy a svoje kresby dokonce převedl do několika divadelních her. „Co bylo původně asi 30 vtipů, se najednou stalo příběhem třech rodin. Jedna byla závislá na drogách, druhá velmi násilná. Poslední byla rodina ženy, která se provdala za gorilu. A to byl nejzdravější vztah, ti byli nejspokojenější.“

t15.jpg

„Doufám, že nemám žádné prorocké schopnosti, protože spoustu věcí, co jsem nakreslil, bych nechtěl zažít,“ odpovídá Dagsson na otázku, jestli nemá pocit, že svými vtipy o politicích předpověděl Donalda Trumpa. Politickým kontroverzím se totiž nevyhýbá. Jeho britské vydavatelství mělo problém s vydáním hned tří vtipů: jednoho o scientologii, jednoho o McDonaldu, jednoho o islamofobii. Zatím ale jeho tvorbu ještě v žádné zemi nezakázali. „Bylo by to hezké, kdyby mě někdy někde zakázali, ale zatím nic,“ povzdychává si Dagsson. Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio