„Film spolu zatím netočíme, ale tajně o tom sníme,“ říkají Neužilovi a sestry Stárkovy v Kompotu

18. červen 2018

V dalším Kompotu Šimon s Hankou vytvořili pomyslnou rodinnou panelovou debatu. Zasedli do ní herec Václav Neužil, jeho manželka, produkční Lenka Neužil Stárková a její sestra herečka Erika Stárková. Poslechněte si celý díl, ve kterém se řešilo rodičovství, míchání rodiny a práce nebo rozdíly mezi českým a ruským herectvím.

Václava Neužila mohli diváci vidět například v televizním filmu Dukla 61 nebo v Bábě z ledu, které akademici letos přiřkli Českého lva pro nejlepší film a Václav získal nominaci pro nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Jeho švagrová Erika Stárková nedávno dotočila nový seriál Jana Prušinovského a Petra Kolečka Most!, ve kterém hraje hlavní roli a diváci jej uvidí na podzim na obrazovkách České televize. Spolu se pracovně potkali na filmu Sedmero krkavců. Při natáčení jiného filmu, Zoufalců Jitky Rudolfové, se pro změnu seznámili Lenka s Václavem. Byl nějaký projekt, na kterém se potkali všichni? „Já jsem asi jediná, která se tomu braní. Já jsem se vždycky bála, nebo si nebyla jistá, ve smyslu toho, že si hájím soukromí a práci. Chtěla jsem, aby naše vztahy byly spíš rodinný a odstřižený od práce,“ říká Lenka.

Po 1000 věcí, co nás s*rou hledáme Poslední důvod, proč se nezabít, říkají autoři v Kompotu

Barbora Kubátová, Anna Vodrážková a Petr Cífka

„Dojem z Posledního důvodu, proč se nezabít je možná asi ještě bezútěšnější než z hejtů, které jsme psali předtím na 1000 věcí, co mě s*rou,“ říkají hosti pořadu Kompot Anna Vodrážková a Petr Cífka – dva ze tří autorů zmíněných blogů a knih. Z té poslední se už během příprav začala rovnou rodit i divadelní hra. Do studia proto přišla i herečka z Divadla pod Palmovkou Barbora Kubátová, která Agátu, jednu ze tří hlavních postav, hraje.

Ve studiu byl kromě dospělých hostů i syn Lenky a Václava Vincent, kterému brzy bude jeden rok. Strach o syna a samotné rodičovství bylo dalším z témat celého rozhovoru, a jak říká v rozhovoru Václav: „Dítě je rozhodně přidaná hodnota.“ Změnily se mu tedy nějak jeho životní priority a hodnoty? Lenka se během rodičovské nevěnuje svému původnímu zaměstnání. Stýská se jí ale vůbec po stresu z filmové a divadelní produkce?

I kvůli sporům na FAMU se v poslední době rozjela nejen na sociálních sítích, ale i v médiích vášnivá debata o úrovni uměleckých vysokých škol. Václav s Erikou vystudovali herectví na brněnské JAMU, Lenka studovala produkci na DAMU. Jak se zpětně koukají na svá studia na dvou nejprestižnějších divadelních školách v Česku? „Já to vnímám tak, že mě mrzí, že jsem si nenapsala v prváku Erasmus. Dostanete balíček peněz, za který můžete studovat v zemích, ve kterých opravdu divadlem žijí,“ říká Erika. A hovoří dál o rozdílech, které vypozorovala například během každoročního festivalu pořádaného její alma mater: „Na tom festivalu můžete vidět představení studentů ze všech různých divadelních škol. Rusáci, Poláci a Němci byli vždy úžasní a famózní. Doteď, když jezdím do Berlína se dívat na divadelní představení, tak jsou tam osobnosti. Je to úplně jiný styl divadla.“ V čem se český styl divadla liší? A proč si Erika myslí, že jsou čeští herci často líní?

Se kterou známou českou herečkou si pletou lidi na ulici Lenku Neužil Stárkovou? Jak by vypadal film, ve kterém by hráli všichni tři, a kdo by ho režíroval? A proč Erika dosud nikomu v rodině neřekla, že píše hry? Poslechněte si celý díl, ve kterém také dostanete od Václava hudební tipy na rappery, které je dobré poslouchat.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.