Filtrovaná káva není eko a v Brně chytili hotelového fantoma. To jsou nej zprávy minulého týdne

27. leden 2023

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejchutnější koktejly ze zpravodajského baru. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu jako milovnici latté artu a arabicy zaujala zpráva o tom, že studie vědců z univerzity v kanadském městě Quebec zabývající se uhlíkovou stopou přípravy kávy odhalila, že největší množství emisí zanechává tradiční filtrovaná káva. Jako nejekologičtější výzkumníci označili kávu instantní.

Zuzanu dojala informace o tom, že veterán od námořnictva z v americkém státě Maryland musel ještě ve dvaaosmdesáti letech pracovat na pokladně. Jeden ze zákazníků ho natočil, video umístil na sociální síť TikTok a otevřel sbírku. Lidé poslali přes sto tisíc dolarů, a pilný senior tak může konečně odejít do důchodu. „Cítím se jako pták, kterého pustili z klece,“ popsal tento happyend šťastný důchodce.

Nesměla chybět nějaká ta krimi zpráva z Brna. Tam chytili hotelového fantoma, který na sebe při zásahu strážců zákona přehodil záclonu a chtěl být neviditelný, což se mu ale nepovedlo.

Je mezi mužem se slabostí pro hotýlky, přičinlivým americkým dědečkem a ekologicky kontroverzní přípravou kávy nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Zuzana s Ivanou, ale to přeci vůbec nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.