FOTO: Offline s Radiem Wave. Stovky lidí si daly digitální detox v karlínských kasárnách

11. červen 2018

„Zkusila jsem si půlhodinu bez telefonu. Četla jsem si v autobuse knížku, budu to teď dělat pravidelně,“ říká Markéta, která zvládla jednu z výzev Digitálního detoxu a v sobotu se na celý den odpojila v Kasárnách Karlín, kam si spousta z vás přišla zahrát fotbal, volejbal a zacvičit s Kamilem Filou. Když se venku spustil déšť, sál byl při koncertech Please The Trees, Opaku Dissu a Lazer Vikinga nacpaný lidmi a atmosférou jarního slejváku. Jak dopadl Digitální detox?

Celý týden vysílalo Radio Wave o vlivu nových technologií a sociálních sítí na naše trávení času a myšlení. Přibývá totiž lidí, u kterých se kvůli nadměrnému používání chytrých telefonů a sociálních sítí objevují problémy s pamětí, poruchy pozornosti, závislost, deprese a úzkostné stavy.

Každý den byla na webu wave.cz zveřejněna jedna výzva související s používáním chytrých telefonů a sociálních sítí. Posluchači každé ráno volali do studia s vlastními zkušenostmi s plněním úkolů. „Mám návod pro všechny, jak spojit všechny výzvy dohromady a ještě je to příjemné,“ překvapila ve vysílání moderátory posluchačka Iva z Brna. „Pořiďte si dítě.“

Digitální detox Radia Wave v Kasárnách Karlín

Výzvy si vyzkoušely i známé mladé tváře – foodblogerka Maškrtnica, cestovatel Ladislav Zibura, herečka Ester Geislerová nebo novinářka Linda Bartošová. „Digitální přetížení je téma, které se v Česku ještě moc neřeší, ale v budoucnu určitě bude,“ myslí si Ester Geislerová.

Pokud máte pocit, že vám internet a sociální sítě ovlivňují život víc, než byste chtěli, můžete si stále na webu Radia Wave zkusit jednoduchý test, který vám prozradí, jak na tom ohledně digitálního přetížení jste. A všechny ostatní informace najdete v záznamech rozhovorů, debat a reportáží tady.

Jak zvládli posluchači Radia Wave držet výzvy Digitálního detoxu? A proč si někteří návštěvníci karlínských kasáren nechali dobrovolně poškrábat své mobilní telefony? Pusťte si audiozáznam přímo z Karlína.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.