Game of No's: Komu by železný trůn přiřkli panelisté v pořadu Kompot?

28. květen 2019

Po osmi sezonách a sedmdesáti třech dílech skončil jeden z nejpopulárnějších seriálů poslední dekády. Poslechněte si panelovou debatu popkulturního pořadu Kompot, do které zasedli odborník na světovou bezpečnost, režisérka, bývalá diplomatka, frontman kapely Vees a středoškolská studentka. Která zápletka dávala panelistům smysl nejméně, kdo byl jejich favoritem a o čem by ideálně měly být další tři spin-offy, které kabelová televize v současnosti připravuje?

Pavel Vinkler, absolvent oborů politologie a bezpečnostní a strategická studia, kde mimo jiné navštěvoval kurz Dějiny strategie a strategického myšlení, se zajímá o antické vojenství. Jak nahlíží na válečné scény ve Hře o trůny? „V třetí epizodě osmé série jsme bohužel viděli spoustu nelogických situací. Každý trochu schopnější vojevůdce by například neposlal dothracké jezdce, lehkou pěchotu, doprostřed bitevní sestavy. Jezdectvo se odjakživa využívalo na křídlech, kde má prostor k manévru,“ říká Vinkler. Které další taktické i diplomatické chyby se v seriálu objevily, zjistíte poslechem celé debaty.

Panelová debata pořadu Kompot

„Hra o trůny skončila v rukách dvou intelektuálů, kteří vymysleli postmoderní konec. Bran rozhodně neměl nejlepší příběh, jak tvrdil Tyrion, to je blábol,“ hodnotí závěr šéfredaktorka Revue Prostor Marina Šternová. Osmá řada a samotný závěr byly obecně pro mnohé fanoušky fantasy seriálu velkým zklamáním. Většina debatujících se shodla na tom, že poslední dvě řady spěchaly k závěru tempem, které se nedalo stíhat, a nejvíc se to podepsalo na psychologickém prokreslení motivací a uvažování všech postav. Petici za přetočení podepsalo již přes milion a půl lidí. Kolik našich panelistů by ji podepsalo taky? A věřil někdo tomu, že HBO tajně dotočila ještě tři epizody, které chtěla odvysílat jako překvapení?

„Budu kontroverzní a řeknu, že mou nejoblíbenější postavou byla Sansa. Celým seriálem mě provedla, byla to jediná postava, se kterou jsem vždy soucítila. A její zakončení příběhu je absolutně brilantní,“ hodnotí studentka Alexandra Nosková. Podle průzkumu stanice BBC nicméně 75 procent času v seriálu hovoří muži. Stanice dokonce zveřejnila grafy, které ukazují konkrétní čísla pro jednotlivé sezony. Nejvíc ženy mluví v sedmé sérii, kde se dostanou na 31 procent. Stejně tak existuje statistika, která mapuje, kolik minut se ve finálních sestřizích objevila jaká postava. Sledovali jsme déle Sansu nebo Cersei? Odpověď naleznete ve zvuku.

V čem jsou si podobné seriály Ztraceni a Hra o trůny? Proč by bylo lepší vyřešit volbu panovníka důkladným summitem? Využívalo se podle scenáristky a režisérky Kristiny Nedvědové v seriálu násilí smysluplně nebo jenom jako atrakce? Která linka z knihy chybí zpěvákovi skupiny Vees Janu Bernardu Vaněčkovi v televizní adaptaci? Bude další spin-off o „Sansiných dekretech“? Poslechněte si celý díl.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.