Glass Animals po česku a retro z garáže. Startér si myslí na elektro, rap i další žánry

22. říjen 2018

Do čtvrtého kola hitparády neobjevených jsme vítali nováčky spolu s porotcem Karlem Buriánkem. Jak si u něj vedla pětiminutová hymna za zpomalení světa Vivarium od Humdrum Lighthouse nebo odrhovačka z garáže Vinylové zapomnění od dua Vesny?

Pražské Humdrum Lighthouse si ze Startéru už pamatujeme. Dvě sezóny zpátky u nás blýskli majákem se songem Bubbles. Už tehdy se nám líbilo, že netlačí na pilu, že umí složit hitovku i v pomalé stopáži, sedí jim bluesová ležérnost, umí groove. Novější Vivarium ukazuje Humdrum Lighthouse ještě o něco sebevědomější, s lepší produkcí, čistším zvukem, lepším zpěvem. Vivarium zní prostě děsně cool. Všechno tu nastupuje ve správný čas, zpěvák jede solo/slowmo a užívá si každou slabiku, celá kapela v nejlepších okamžicích dosahuje coolness britských Glass Animals (kterým se ale možná podobají až moc). Vivarium – podobně jako předloňská Bubbles – trochu bojuje se stopáží. Na druhou stranu, záměrné zpomalení v písničce, kde se zpívá „bring back the slowmo“, asi celkem dává smysl.

„Zajímají nás vaše názory, protože Kuba má dobrý vkus na kytarovky a Jonáš dobrý vlasy,“ napsali nám Kryštof a Štěpán, kteří dohromady tvoří duo Vesny. Kuba u toho nebyl, místo něho pronesl verdikt nad skladbou Vinylové zapomnění náš porotce Karel Buriánek. První demo z garáže poblíž Ostravy moc nepochválil a zmínil kapelu Katapult, s čímž se prý Vesny nehodlají smířit. Jonáš, polichocen poznámkou o vlasech, byl samozřejmě přívětivější. Podle něj napsali Vesny skvělý refrén, a kdyby trochu poladili produkci, byla by z toho ještě větší pecka. Jistá křečovitost se prvnímu demáči určitě dá odpustit.

O které kapele Karel Buriánek s překvapením řekl, že nahrála nejzajímavější song? A jaký recept doporučuje Jonáš kapelám i producentům, kteří se chtějí dostat do Startéru? Poslechněte si poslední vydání hitparády neobjevených!

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.