Hackovat parybu u Seiny. Žraloci v Paříži mají okoralé ploutve, Mizerové kontrují krokodýlem

7. červen 2024

Čelisti tentokrát čekal ve studiu souboj žraloka s krokodýlem. Ten první obtěžuje Pařížany v novém hororu od Netflixu, ten druhý Willa Smithe s Martinem Lawrencem ve čtvrtých Mizerech. Sedmimetrový obratlovec sice ve francouzské metropoli napáchal působivé škody, jinak se ale přehnaně vážný horor s nejasným ekologickým poselstvím moc nezakousl.

„Modrovlasí lidé, kteří se hlásí ke queer komunitě, zachraňují přírodu, ale jsou trochu naivní, takže je to vytrestá,“ popisuje Vítek jeden z nešvarů snímku Žraloci v Paříži, který neví, jestli chce brát své téma navážno, nebo dělá z aktivistů jen rekvizity vhodné k sežrání. „Jestliže jateční pasáže jsou celkem solidní, tak u pokusů o environmentální dramatiku nejde udržet vážnou tvář,“ přisazuje si Aleš.

Ani čtvrté pokračování akční série Mizerové nemá zápletku, nad níž by kdokoli soudný hodlal přemýšlet. To naštěstí Tomáš u filmů nemívá ve zvyku, a tak se z kina vrátil poměrně spokojen. „Už potřetí, když došlo k restartu té franšízy, jsem si říkal, co z toho mohou vykutat, protože z těch devadesátkových sérií zrovna tahle vypadala míň životaschopně. Zdálo se, že ten humor a styl, jak postavy vtipkují a jednají, není úplně přenositelný,“ shrnuje Tomáš obavy, které nakonec celkem funkční modernizace ságy překonala. A povedlo se to i napodruhé. „Režijní duo Adil a Billal vneslo do série lehký tón a nápaditou akci, což v novém dílu dál eskaluje,“ dodává odvěký fanoušek jalového humoru a infantilních hrdinů Tomáš.

K jakému střetu kultur došlo ve městě Saint Omer a co na to Wittgenstein? Přihlásil se Aleš na stránku, která nabízí milostné aférky, pod jménem Ashley nebo Madison? Přišel dnes do Čelistí Satan? Je Tomáš Sympatizant Vietnamu nebo Ameriky? Vandalové učúrali výtah k smrti. Kněz při přijímání pokousal ženu. Z nevěsty se po svatbě vyklubal muž. Nikde nie je tak krásne ako u nás na Marse.

Spustit audio