Hastroši, plašiči a animisté

5. květen 2011

Pokud někomu řekneme, že vypadá jako strašák do zelí nebo hastroš, pravděpodobně se mu tím snažíme naznačit, že jeho oblečení zcela neodpovídá našemu vkusu.

Jak ale vlastně vypadají současní strašáci a hastroši? Co nosí tito strážci úrody na sobě a co jejich oděvy vypovídají o změnách ve společnosti? To můžete zjistit na výstavě Hastroši, plašiči a animisté, která až do 5. června probíhá v expozici Národního muzea v Letohrádku Kinských v Praze.

Výstava Hastroši, plašiči a animisté v Letohrádku Kinských ukazuje na několika desítkách velkoformátových fotografií strašáky ze všech koutů České republiky. Nejvíc jich ale pochází z moravských vinic. Autorem všech fotek je sociolog a milovník strašáků Rudolf Šmíd. Fotí je už řadu let a snaží se v nich hledat jejich – jak říká – skrytou identitu. Na výstavě tak uvidíte strašáka Michaela Jacksona, tanečníka breakdance, Šípkovou Růženku nebo súdánskou ženu.

Strašáci tu jsou už od dob neolitu, jejich existence souvisí s potřebou člověka chránit před vetřelci svoji úrodu nebo domácí zvířectvo, když on sám nemůže být nablízku. Ředitel Národopisné expozice Národního muzea Petr Janeček potvrzuje, že dnešní strašáci svým vzhledem kopírují módní a technologické trendy ve společnosti.

Spustit audio