Hergot!: Evangelium podle Jaroslava Foglara

18. únor 2018

Zatím poslední kniha teologa a religionisty Pavla Hoška nese název Evangelium podle Jaroslava Foglara a zabývá se náboženským rozměrem Foglarova díla a tzv. „foglaringu“, tedy způsobu života ovlivněného knihami a působením slavného spisovatele, redaktora a skautského vedoucího.

Hošek zdůrazňuje, že do náboženských interpretací v oblastech, které se samy jako náboženské nechápou, je potřeba se pouštět pouze s velkou pokorou a nesahat k jednoduchým zkratkám. To, že má Foglarovo dílo rozměry, které lze chápat nábožensky, neznamená, že je možné je automaticky prohlašovat za náboženství. Přesto je podle podnětné těmto rozměrům věnovat pozornost.

Za stěžejní prvek posvátna u Foglara považuje Pavel Hošek setkání s krásou, které člověka zásadním způsobem mění. Je to jednak něco, co zažívají přímo postavy v knihách – a napínavé vyprávění se klidně zastaví, aby dalo prostor dlouhému popisu čisté krajiny, řeky zalité měsíčním světlem nebo tajemných uliček a průchodu – ale také sami čtenáři a čtenářky. Pavel Hošek přitom vychází z vlastní zkušenosti, kdy ve třinácti letech prošel při čtení Foglara zkušeností podobnou náboženskému obrácení: dosud šedivý a nezajímavý život náhle dostává barvy a stává se fascinujícím. Foglar v těchto souvislostech přitom o posvátnu píše zcela otevřeně.

Teolog a religionista Pavel Hošek

Krása je u Foglara úzce spjata s dobrem. Člověk, který se setkal s krásou, už nemůže jednat jako dosud. I když lze Foglarovu dílu vytýkat jistý moralismus, někde snad až úsměvný, vnímá u něj Hošek velmi zásadní etické momenty. Za možná nejpodstatnější považuje Foglarův důraz na vzájemnost a společenství. Introvertní děti se pod Foglarovým vlivem vydávají za dobrodružstvím a zakládají přitom kluby a party, protože mnoho věcí, ke kterém své čtenáře a čtenářky Foglar vede, nemůže člověk dělat sám.

Zajímá vás víc? Pusťte si celý rozhovor v nejnovějším díle Hergotu!

autoři: Jan Škrob , Petr Wagner , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.