Hipster popina i angažovaný rap. Ve Startéru se už scházejí fináloví adepti

8. říjen 2018

Je za námi teprve druhé kolo hitparády neobjevených talentů a už máme pocit, že jsme našli několik hudebníků, které bychom rádi poslali do letního finále Startéru. Otázka je, jestli získají sympatie samotných posluchačů. Bez jejich hlasů to totiž nepůjde, ať říkáme, co říkáme.

Nutno podotknout, že včera jsme říkali spoustu scestných věcí – tak nějak po vzoru neoficiálního hesla Startéru: dobrá hudba, špatný řeči, nikdy ne naopak. Hitparádu jsme vykopli novinkou od dvacetiletého Matyáše Svozila, který si jinak říká aldente. Hraje ležérně-elegantní pop, ve kterém zaslechnete ozvěny chillwave nebo věcí z platformy Majestic Casual. Track Who Will Bite Your Soul není nic originálního, veze se prostě na uniformním zvuku spotify playlistů s názvy Lazy Sunday nebo Autumn Walks, které znáte z vašich sousedských kaváren. Na druhou stranu, tak hezky napsanou melodii jsme ve Startéru nějakou dobu neměli (a nejen proto, že byla letní přestávka). Aldente se představuje jako velice schopný skladatel, zpěvák, ale i producent. Kdyby trochu zapracoval na originálnějším soundu, zfleku by mohl být ve finále Startéru. I když – to byste mu museli dát hlas!

Rapové duo M A T K A si ze Startéru možná pamatujete. S jejich trackem Rituál / Oheň jsme začali loňský ročník a připomínali si ho až do léta, kdy nám M A T K A naživo zahrála na Stalinu. Název nové skladby VIRUST se dá číst jako hříčka. „Snažím se růst, ale lidi mě furt posílaj zpátky,“ zpívají dva epigoni Lil Peepa v úvodu politicky angažované skladby, ve které jako by vypravěčem bylo samotné Česko. Každopádně duo M A T K A hudebně nepochybně vyrostlo. Ambicióznější produkce, rozmáchlejší a odvážnější songwriting. Jenom ta flow ještě!

Koho bychom už teď rádi vzali do finále? A kdo nás naopak od prvního kola přestal bavit? Poslechněte si druhé kolo hitparády neobjevených, pošlete vlastní songy a zahlasujte pro svého favorita!

autoři: Jakub Kaifosz , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka