I Nejlepší kniha o fake news má své vady, ale díky bohu za ni

7. březen 2018

Pod hlavičkou projektu pojmenovaného Zvol si info objíždí hrstka studentů Masarykovy univerzity české střední školy. Jejich cílem je pomáhat se zanedbanou mediální výchovou českých středoškoláků v době přesycené fake news. Jako další dílek do edukační skládanky vydali začátkem roku Nejlepší knihu o fake news, dezinformacích a manipulacích!!! Jak kvalitní je ale jejich návod na to, jak se vyhnout dezinformacím?

Projekt Zvol si info vznikl na konci roku 2016 na Katedře politologie MU pod vedením vyučujících Petry Vejvodové a Miloše Gregora. Za poslední rok a půl zvládli tihle dva uspořádat 47 přednášek pro 2 400 studentů. Na webu projektu najdete jednoduchou infografiku s názvem Surfařův průvodce po internetu, která v pěti bodech shrnuje, na co si při čtení zpráv na internetu dávat pozor. Skupina studentů pod jejich vedením postupně rozepsala svoje tipy a poznatky a vznikla Nejlepší kniha o fake news. Kvůli velkému zájmu se dočkala i dotisku.

Učebnice jako sůl  

„České společnosti je třeba kriticky uvažujících občanů, kteří se dovedou sebevědomě a soběstačně pohybovat v informační džungli současnosti,“ říkal loni v našem vysílání Petr Pláteník. Je jasné, že několik studentů Masarykovy univerzity tuto díru několika desítkami přednášek sami nezaplní. Snaha Zvol si info k tomu nicméně může pomoct. Díky projektu by školy konečně mohly začít tématu dezinformací a mediální výchovy věnovat větší pozornost.

Jádro Nejlepší knihy o fake news staví na Surfařovu průvodci po internetu. Přehledně a především nekomplikovaně se tu vysvětlují základní koncepty hoaxů, dezinformací, jak šíření nepravdivých zpráv podporují sociální sítě a bubliny. Autoři se vždy navíc snaží nabídnout jednoduché tipy a triky, jak se nenapálit a na co si dávat pozor. Užitečné je i přiznání autorů, že při snaze vysvětlit fake news se nedá vyhnout popisu pochybení mainstreamových médií.

Z knihy Nejlepší kniha o fake news dezinformacích a manipulacích!!!

Kniha se snaží vyhnout akademismům a být čtivá. Samotný název má ironizovat senzacechtivé titulky dezinformačních a nedůvěryhodných webů. Ale dokud se autoři drží pojmenovávání problémů a jednoduchých rad, klidně si svůj název zaslouží i neironicky – nejen díky díře na českém trhu na poli popularizačních knih o fake news.

Citáty Garryho Kasparova

Největší problém nastává v momentě, kdy se kolektiv autorů snaží shrnout historii dezinformací i médií. Je jasné, že shrnout jednoduše dějiny tak komplikovaných témat na několika málo stránkách, není jednoduché. Je těžké najít balanc mezi stručností a věcností popularizační učebnice a tím, aby obsah byl dostatečně informativní a nepříliš selektivní. Nejlepší knize o fake news se to příliš nedaří, i když hodně přimhouříte oči.

Rámovat celou historii fake news sovětským pojmem dezinformacija je poměrně tendenční. Autoři se posléze v úvodní historické kapitole pouští i do několika pozoruhodných starších případů. Kapitola je napsána tónem, který naznačuje, že za problémem fake news přece stojí především Východ a všichni to víme. Autoři si s argumentací nedávají žádnou zvláštní práci. Příklady západní propagandy a dezinformací tu najdete. Popsány jsou ale s daleko větší shovívavostí.  

Fake news tu byly vždycky. Teď je živí zhroucení tradičních médií

Fake news

Od loňského vítězství kampaně za brexit a úspěchu Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách kraluje dnešní veřejné debatě téma fake news. Za nečekané výsledky v obou případech nesly prý účelově falešné zprávy šířící se po sociálních sítích nemalou vinu. Fake news prý najednou ve veřejném dění hrají hlavní roli, novináři podléhají mentalitě „svatých bojovníků“ a podle některých komentátorů přebírá Západ ruský model uvažování. Jsou ale falešné zprávy skutečně tak velkým problémem, jak by se podle všeobecné hysterie mohlo zdát?

Naprosto nepochopitelnou botou je, že si autoři v knize ve dvou případech vypomáhají citátem šachového velmistra Garryho Kasparova. Samotný citát je sice nezávadný, ale odkazovat se u tématu fake news k autoritě člověka, který se hlásí ke kontroverzní pseudohistorické teorii nové chronologie ruského matematika Anatolije Fomenka, je přinejmenším zarážející. Nová chronologie je teorie na hranici konspirace, která revizionisticky relativizuje takřka všechny události před 11. stoletím po Kristu jakožto fikci vytvořenou církví. Když chtějí autoři Nejlepší knihy o fake news rozkrývat dezinformace, mohli by se sami vyhnout propagátorům pavědy.

Problematická kapitola o historii fake news se bohužel nachází hned na začátku knihy. Těžko říct, jak přesvědčivě bude působit na někoho, koho už dezinformační servery trochu přitahují. Přesně takto nalomení čtenáři by měli být skupinou, kterou má publikace „obracet“. V jádru je ale Nejlepší kniha o fake news dobrým shrnutím současného mediálního a dezinformačního klimatu, které se sympaticky snaží prolomit svoji akademickou bublinu.

Poslechněte si také zvukovou verzi příspěvku, ve které kvalitu Nejlepší knihy o fake news rozkrývají Matěj Schneider a Bětka Medková.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka