Ilona Preslová v Diagnóze F: Přijmout do rodiny „cizí dítě“ není snadné

16. leden 2016

Mladí rodiče, zejména pak ženy, bývají někdy zaskočení, když se jim hluboký rodičovský, respektive mateřský cit vůči právě narozenému potomkovi neobjeví hned. V některých z nich to může vyvolat pochybnosti, zda je s nimi vše v pořádku. Je. I přijetí vlastního biologického dítěte je proces, který trvá nějakou dobu a vyvíjí se. Jaké to pak asi je pro lidi, kteří mají dítě v náhradní rodinné péči? Jaké to je přijmout cizí dítě za vlastní?

Páry, které vstupují do náhradní rodinné péče coby osvojitelé, za sebou mívají mnohdy strastiplné období neúspěšných pokusů o početí vlastního potomka, rozebírání hluboce soukromých témat s cizími lidmi (byť odborníky), v případě pokusů o umělé oplodnění i řadu lékařských vyšetření a zákroků. Když pak dozrají k rozhodnutí, že si dítě adoptují, čeká je ještě dlouhá cesta. Třeba v tom, že ne vždy jsou oba partneři skutečně naladěni na stejné vlně, někdy je jeden pro věc více nadšený a ten druhý mu prostě „jen“ chce udělat radost.

Když se už hovoří o tom, jaké by si přáli mít dítě (a jaké naopak ne), může se to někomu zdát sobecké. Na druhou stranu to může být zdravou sebereflexí a dobrým odhadem vlastních možností. Velmi zjednodušeně řečeno – snadněji se navazuje rodičovský vztah k dítěti co nejpodobnějšímu těm, které mají vaši přátelé a blízcí – malému, zdravému a hodnému. Obtížnější to bývá, když je dítě už starší, má třeba nějaký zdravotní hendikep či je odlišného etnika než osvojitelé.

03359701.jpeg

Jakou roli v celém příběhu hraje strach náhradních rodičů? Jak může situaci ovlivnit narození vlastního potomka do rodiny? Jak prožívají vztah ke svým svěřencům pěstouni na přechodnou dobu? A jak to může dopadnout, když to prostě neklapne? O tom jsem si povídala s psycholožkou Ilonou Preslovou v dalším dílu pořadu Diagnóza F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka