Intimita v monumentálnosti kanadské trojice Big Brave

10. duben 2024

Když si montrealská kapela Big Brave poprvé získala nemalou dávku pozornosti, bylo to zejména proto, jak originálně dokázala variovat doom/sludgové kytarové stěny. Ačkoliv k metalové scéně měli vždy blízko, bylo by rozhodně reduktivní označovat je za metalovou kapelu. Jejich hudba je totiž odjakživa stejnou měrou poznamenána i vlivy folku. Na nadcházejícím albu A Chaos of Flowers svůj originální zvuk posouvají ještě o kus dále.

Album přiznaně zkoumá lidskou křehkost a zranitelnost a v hutném zvuku nachází nemalou míru poezie. Hudba trojice Robin Wattie (zpěv a kytara), Tasy Hudson (bicí) a Mathieu Ball (kytara) dokáže být unikavá i extrémně zemitá, v jednu chvíli skličuje, aby záhy posluchačstvu navodila vyloženě katarzní pocity.

Ty dokáží navodit i japonští Kriegshög, byť k tomu používají o dost jiné nástroje. Není tím teď myšleno hudební, ty jsou vlastně úplně stejné, ale výrazové a emoční. Kriegshög jsou totiž jedni z nejvýraznějších zástupců současné japonské crustové školy a jejich tvrdý, energický a hlasitý punk dostal na nové desce ještě trochu více hitový nádech. Nahrávka dostala název Love and Revenge a vychází jako jubilejní třístý titul profilovaného labelu La Vida Es Un Mus.

Čtyři kapely, čtyři varianty neprostupného zvuku, k němuž je radost se vracet. Která kapela přiměla Viktora k metaforickému blouznění o vyšívaných dečkách? Modeláři hledají odpovědi a nabízí to nejlepší ze současné kytarové hudby.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.