Jak může do zahraničí prorazit mladá kapela? Veteráni Eurosonicu doporučují vyladit živou show

16. leden 2019

Koho v zahraničí zajímají české kapely a jak se mohou čeští hudebníci prosadit za hranicemi lokální scény? Tyhle otázky si začal Czeching pokládat před více než pěti lety. Tehdy to byl jen rozhlasový pořad a kapely s potenciálem zaujmout vybírala česká porota. Dnes je Czeching plnohodnotnou hudební exportní iniciativou a kapely vysílají za hranice zkušení mezinárodní porotci. Jak se ale na svůj úspěch v Czechingu a na showcaseovém festivalu Eurosonic dívají samotné kapely?

První vítězkou byla v roce 2013 zpěvačka a skladatelka Never Sol. „Já jsem vlastně byla úplně první, když se to rozjíždělo, a natáčeli jsme takový EP. Hrála jsem tehdy ještě s třemi dalšími holkami v kapele. Měli jsme možnost nahrávat ve studiích Českého rozhlasu, takže to bylo hrozně fajn. Určitě je to dobrá zkušenost a skvělá věc,“ komentuje svoji účast v Czechingu dnes již velmi úspěšná zpěvačka a skladatelka, která nedávno vydala nové album Chamaleo.

03665489.jpeg

Czeching dnes už snahu kapel prorazit v zahraničí podporuje i finančně, protože právě s investicemi v rozvoji své kariéry musí kapely počítat. Výherce Czechingu se může těšit na nahrávání a vydání nového EP, natáčení videoklipu i automatickou nominaci na největší evropský showcaseový festival Eurosonic a pokrytí všech nákladů spojených s cestou do Holandska. Jeho vystoupení je navíc nahráváno a poté sdíleno se všemi veřejnoprávními rozhlasy Evropy. Již třetí rok k Czechingu patří také Czeching Showcase, koncert všech nominovaných kapel. Minulý rok se konal ve smíchovské MeetFactory, kde byla vítězkou vyhlášena zpěvačka a rapperka Hellwana.

„Rapperka Hellwana navazuje na současnou vlnu britského grimu. Díky jejím britským kořenům jí to navíc můžeme věřit, což je u takového soundu docela velké plus. Dost se těšíme na další lokalizaci toho zvuku do českého prostředí, protože Hellwana chystá EP s českými texty, což by podle nás mohlo být dost zajímavé,“ komentuje přednosti poslední vítězky Czechingu moderátor pořadu Komplex Jiří Špičák. „Grime si do českého prostředí hledá cestu docela těžko. Jedinou výjimkou je Smack, a Hellwana je tak hodně vítanou posilou scény, a připadá mi, že přilévá novou energii,“ doplňuje ho jeho kolega Miloš Hroch. 

V Czechingu v roce 2015 poprvé hlasovali dramaturgové a hudební publicisté a publicistky a vítězem zvolili r’n’b duo VR/NOBODY. „Dostat se odsud za hranice… určitě pro to není žádný vzorec, co by měl člověk udělat. Určitě by měl zůstat sám sebou a tvrdě na sobě makat,“ shrnují svou zkušenost VR/NOBODY. Ti nakonec dostali navíc tři doporučení od mediálních partnerů festivalu Eurosonic. Tato doporučení, která se projevují jako hvězdičky v tištěném programu festivalu, většinou přitáhnou pozornost manažerů, promotérů i médií. Právě lidé s mocí rozhodovat o kariérách umělců a umělkyň totiž tvoří největší část publika na showcaseových festivalech.

Wave bude vysílat živě z festivalu Eurosonic. Letos se tam sjíždí mladé české a slovenské kapely

Artists Village na Eurosonicu v holandském městě Groningen

Největší evropský showcaseový hudební festival Eurosonic v nizozemském Groningenu se letos zaměří na mladé české a slovenské hudební projekty a Radio Wave bude u toho. Ve čtvrtek 17. a pátek 18. ledna vždy od 15 do 18 hodin budou moderátoři Kuba Kaifosz a Mary C živě vysílat přímo z centra festivalového dění, vyzpovídají kapely i profesionály z hudebního byznysu a spolu s posluchači budou poznávat mladé evropské hudební talenty.

„Eurosonic je hlavně místo, kde se setkávají profesionálové, kteří hledají nové talenty. To znamená, že pro kapely je výhodné se tu objevit a představit se jim. Sbírají kontakty a je tu také konference, kde se mohou hodně dozvědět a inspirovat se,“ dodává k významu Eurosonicu Thomas Heher, dramaturg showcaseového festivalu Waves Vienna.

„Když chcete s kapelou hrát na showcaseovém festivalu, musíte na to být hlavně dobře připraveni. Musíte mít vše dobře připravené pro prezentaci hudebním profesionálům, jako jsou booking agenti, ale také novináři. Některé kapely nechápou, že je to možná jejich jediná šance. Takže musíte zapracovat na svém živém vystoupení a mít vydanou nějakou hudbu, ať je to třeba jen singl, nebo celé album. Je také dobré mít videoklip, všechno tohle je třeba před prezentací na showcaseu dobře připravit,“ radí kapelám dramaturg Eurosonicu a porotce Czechingu Robert Meijerink. „Nehlaste se na Eurosonic, pokud za sebou nemáte už dost koncertů a pokud nemáte dostatečnou fanouškovskou základnu u sebe doma. Kapely sem jedou nejen hrát, ale hrát, aby zaujaly,“ doplňuje Denes Pecsi-Szabo z festivalu Budapest Showcase Hub.

Zagami Jericho

Na letošním Eurosonicu kromě Hellwany vystoupí rekordní počet českých a slovenských kapel, protože právě česká a slovenská scéna bude mít letos výhodu speciální dramaturgické linie. Delegaci kapel i dalších hudebních profesionálů vede česká hudebně exportní kancelář SoundCzech, která systematicky podporuje propagaci české scény v zahraničí už dva roky, a za slovenskou stranu festival Pohoda. A co by mladým umělcům a umělkyním poradila Hellwana? „Holkám bych řekla: prostě se neboj, je to úplně jedno. A klukům: tlačítko delete můžeš zmáčknout vždycky.“

Jak loni uspěla na Eurosonicu zpěvačka Zagami Jericho, co na její vystoupení říkali profesionálové z hudebního byznysu a co od festivalu čekat letos? Poslechněte si celý příspěvek Mary C.

autor: Mary C
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.