Jedu jenom na Fluff, Besedu nebo Creepko? Kam vyrazit za hudbou mimo festivalové peklo

20. červen 2018

Když se řekne festivalová sezóna, mnozí se spíš oklepou znechucením. Fronty na pivo, všudypřítomné reklamy a stage sponzorované velkými korporáty ale nutně nemusí být všude – i v České republice totiž naštěstí existují menší festivaly, pro jejichž organizátory je vždycky hudba na prvním místě. V prvním díle festivalového průvodce Radia Wave vám nabízíme program čtyř z nich: Luhovaného Vincenta, Creepy Teepee, Besedy u Bigbítu a Fluffu.

S otevřenou myslí

Creepy Teepee – 6.–8. července, Kutná Hora

O kutnohorském Creepku se už v českých denících chvíli nepsalo jako o „hipsterském festivalu“, zato ho zařazovala zahraniční média do výběrů nejzajímavějších hudebních událostí po Evropě. Mají pro to dobré důvody. Kde jinde se v České republice potkají dánští art-punkoví seladoni Iceage, queer klubová hudba z Jihoafrické republiky, avantgardně-elektronická producentka Klein z jižního Londýna, severské beaty projektu FLORA, punkový stand-up písničkář Calvin Johnson a šestašedesátiletý pianový virtuos Lubomyr Melnyk z Ukrajiny, který tu představí svou vizi „nekonečné skladby“? Organizátoři festivalu z kolektivu A.M.180 připravili k desátému výročí žánrový mix, kde si podává ruku experimentální hudba s emohardcorem – a pokud se ve všech těch žánrových nálepkách nevyznáte a musíte si jména vystupujících dohledávat, vůbec se nestyďte za neznalost. Posláním Creepy Teepee je pomáhat objevovat, nejlepší je vyrazit do místního areálu Vitamíny s otevřenou myslí a nechat se vést – pokud je hipsterství právě tohle, není to urážka.

Zvukové mapy města

Luhovaný Vincent, 28. června – 1. července, Luhačovice

V České republice schází festivaly, kde se hudba nejenom poslouchá, ale také se o ní mluví a přemýšlí. Výjimkou je Luhovaný Vincent, který má kromě domácích kapel Sýček, Tomáš Palucha, Acute Dose na programu taky hudební přednášky a workshopy. Povede je hudební publicistka Lucia Udvardyová, která přispívá pro zahraniční servery jako The Quietus – zájemce seznámí se základy field recordings a pozve je na zvukovou procházku po Luhačovicích. Moderátorka pořadu Radia Wave Východiska představí nezávislé hudební labely ze střední a východní Evropy, kromě hudby bude řeč i o vizuální estetice a provozních záležitostech jako distribuce a produkce. České hudební labely tu bude reprezentovat kazetové vydavatelství Genot Centre, které zmiňovaný Quietus vyhlásil labelem roku 2017 – pro návštěvníky připraví improvizovanou performance s mlhovou kulisou a promyšlenou scénografií. Luhovaný Vincent ale není vůbec jenom o hudbě, budou se tu promítat dokumenty o venkově, na programu je blok krátkých filmů s dokumentaristkou Kateřinou Turečkovou a videoinstalace s laureáty Ceny Jindřicha Chalupeckého Markem Therem a Martinem Kohoutem a letošní finalistkou Alžbětou Bačíkovou.

Poslední jména Creepy Teepee 2018. Nekonečnou skladbu představí pianista Lubomyr Melnyk

Lubomyr Melnyk

Desátý ročník festivalu té nejsoučasnější hudby Creepy Teepee, který se odehraje v Kutné Hoře už první červencový víkend, završil program. V areálu místní Vitamíny vystoupí o víkendu 6.–8. července post-punkoví Iceage nebo rapper Adamn Killa, line-up doplní geniální pianista Lubomyr Melnyk, švédská dreampopová kapela Makthaverskan a jména z české scény jako producentka Enchanted Lands a emo hardcore Zmar.

Oáza hardcorových reunionů

Fluff Fest – 27.–29. července, Letiště Rokycany

„Jedu jenom na Fluff.“ Jaký nepsaný dresscode se sluší na hardcore punkový festival Fluff s dvacetiletou tradicí, shrnula jedním obrázkem facebooková stránka Česká scéna cancer memes. Jsou to černé rifle, černé triko a černé „authentic“ tenisky. Každoročně se sem sjíždí oddaní fanoušci žánru, který přesahuje hranice hudby k jasně radikálnímu světonázoru – ostatně mluví za to i letošní ročník s heslem „sociální, rasová a genderová spravedlnost“ nebo fakt, že v areálu nenajdete žádné reklamy. Každý rok se vzedmou dlouhé a někdy únavné diskuze o tom, jestli tu může hrát ta a ta kapela, která měla před třiceti lety písničku s tím a tím názorem – to už patří k folklóru. Poslední ročníky byly ve znamená reunionů velkých amerických kapel a výjimkou není ani ten letošní: po osmi letech se vrací legendy bostonského hardcoru Ruiner a loňskou návratovou tour si protahují i washingtonští Majority Rule. Doporučujeme ale i sanfranciskou emohardcorovou kapelu Loma Prieta, která vydává u dobrého labelu Deathwish. V programu nechybí ani několik kapel z playlistu Radia Wave: jako třeba indierockoví hrdinové Pacino nebo nizozemská punková kapela Zahrada, která si vypůjčila nápad pro název od Jiřího Trnky. Není to ale jenom o kapelách, Fluff pro návštěvníky chystá i spoustu veganského jídla, přednášky nebo stánek s fanzinovou knihovnou.

Zola Jesus

Dirty Morava se Zolou Jesus a showcasem české scény

Beseda u Bigbítu – 3.–4. srpna, Tasov

Rodinný festival, kde domácí pálenka teče proudem a na stres velkých komerčních festivalů můžete zapomenout. Takovou pověst má přehlídka s dlouhodobě nejhorším českým názvem. Co ale Beseda u Bigbítu ztrácí na marketingově slabším pojmenování, získává na programu. Největší hvězdou je letos americká zpěvačka Zola Jesus, jejíž loňské album Okovi upoutalo magickou směsí elektronického popu a uhrančivého vokálu. Beseda se ale profiluje hlavně jako přehlídka té nejsoučasnější české hudby – a jako taková skutečně připomíná pečlivě sestavený showcase. Hledáte nové kapely? Jsou tu Ghost of You, Sýček, Orient, Povodí Ohře nebo účastníci Startéru Purplefox Town a Jay Delver. Respektovaná jména české scény? Čeká na vás Jan P. Muchow a jeho soundtrackový projekt The Antagonists, legendární LVMEN nebo Kalle. Na Besedě se možná potkáte i se starými známými. Americký rapper Astronautalis sice přímo na festivalu nikdy nehrál, na kontě má ale nespočet českých vystoupení a může se určitě těšit na téměř domáckou atmosféru. Tou je ostatně Beseda proslulá.

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.