K hudbě přistupuju jako filmový režisér. Od každého žánru chci točit něco, říká rapper Cringe Prince

6. březen 2024

„K hudbě přistupuju tak, že jsem scenárista nebo režisér. Každé EP, album nebo projekt je nějaký film. Mám rád horory, komedie i thrillery. Chci natočit od každého žánru něco, ale zároveň to udělat po svém,” říká v Praze usazený rapper a producent Cringe Prince. Na domácí undergroundové scéně má stále pevnější pozici. Během živých koncertů si užívá freestyle, na celé paletě vydaných EP a jedné dlouhohrající desce DRUM nabízí originální a zralé texty. 

Ve skladbách se nebojí vlastní kritické sebereflexe nebo tématu duševního zdraví. Své publikum ale taky klidně rozčílí. „Rap často šťouchá do témat nebo do emocí, které vyvolávají nějaké rozčílení. Nedělám to ale jako Marilyn Manson, nechci jenom šokovat a nevěším nikde krucifixy. To není můj styl,” říká Cringe Prince. 

Ústecký rodák si sám píše texty, vytváří beaty a často hudbu i míchá. „V minulosti jsem používal volně dostupné beaty a soustředil se primárně na rap. V Ústí jsem spolupracoval s producentem Resetedh a můj aktuální dj dělá beaty, takže občas použiju jeho. Ale v podstatě chci mít úplně naprostou kontrolu nad výsledkem. Chci, aby to od začátku do konce mělo zvuk, jaký si přeju. Proto se to teď vlastně všechno učím,” vysvětluje hudebník.

Hned ze startu roku vydal Cringe Prince dvě nová EP, obě v jeden den. „EP deepfried je dokument o tom, jak se topím v hodně negativních myšlenkách a tématech, v depresi. Vlastně se v tom trochu rochním a je mi v tom paradoxně dobře. EP Ace of Spades pak ukazuje moment, kdy člověku začne deprese připadat trochu vtipná. Je to ten moment, kdy člověk znovu získává nadhled. Končí tak, že už jsem z toho venku, jsem zpátky na koni. Zároveň jsem ale trochu usnul na vavřínech. A v ten moment u mě většinou znovu přichází deprese,” popisuje lednovou tvorbu rapper.

Co pro Cringe Prince znamenají v textech vulgarismy? Dokáže si bez nich představit svou hudbu? A čí rapovou desku si při poslechu užil? Poslechněte si celý rozhovor.

Související