Kajakářka Freya Hoffmeisterová vytrvale posouvá hranice možného

20. listopad 2017

Jako první žena obeplula vlastními silami Austrálii, kde čelila žralokům, a jako první člověk zvládla i Jižní Ameriku, kde v bouři ztroskotala blízko Antarktidy. Nejlepší dálková seakajakářka současnosti se teď pustila do velkého severoamerického projektu.

V roce 2009 pádlovala Freya Hoffmeisterová kolem Austrálie, během cesty napříč Carpentarským zálivem v severoaustralských vodách spala přímo v kajaku a čelila žralokům, z nichž jeden jí udělal velkou díru do lodě. „Asi to byl ten obávaný bílý žralok, ale ochutnal mě a dal vědět ostatním, že loď není nic dobrého, další už mě potom nechali na pokoji.“ Cestu kolem Austrálie zvládla Freya Hoffmeisterová jako vůbec první žena.

V Jižní Americe kajakářka čelila nejenom vlnám, ale také drogovým dealerům

Tři roky jí trvalo, než v letech 2011–2014 jako úplně první člověk na světě obeplula Jižní Ameriku. Během cesty ztroskotala v bouři o síle 120 uzlů u mysu Horn, když ji vítr nesl k antarktickým břehům. „Naštěstí jsem zůstala v jednom kuse a loď se během pár dní také dala opravit,“ konstatuje v Casablance suše. Nezvyklé situace řešila u pobřeží některých jihoamerických států známých vysokou mírou kriminality. V Kolumbii ji doprovázelo armádní loďstvo, u venezuelských břehů se vyhýbala lodím drogových dealerů. „Pádlovala jsem hlavně za tmy a rozhodně jsem se snažila být co nejméně vidět. Kvůli pirátům tam dnes už žádní kajakáři nejezdí. Jednou v noci se kolem mě třeba prohnalo několik desítek motorových člunů, myslím, že bylo dost jasné, co vezou,“ dodává k tomu v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave.

Dekáda pádlování s cílem obeplout Severní Ameriku

Teď má rozpracovanou Severní Ameriku. Počítá, že jí obeplouvání tohoto kontinentu po částech zabere zhruba 10 let. Vždy několik měsíců na vodě a několik doma v Německu, kde vlastní síť obchodů se zmrzlinou. Do Česka zavítala na festival Obzory a na jaře se znovu chystá vyplout. „Záda mě spíš bolí, když nepádluju,“ usmívá se 53letá kajakářka, která si navzdory věku klade stále větší a větší cíle. „Moje heslo je Never stop starting, never start stopping.“ Na část svojí cesty bude muset mít zbraň proti (ledním) medvědům a připravit se na nízké teploty. Kolem Severní Ameriky popluje zčásti i s Čechy – Natálií a Michalem Maděrovými. „Na pádlování mám ráda různorodost a změny. Když se klidné dny střídají s adrenalinem a velkými vlnami. Jasně, mám k dispozici předpověď počasí a mapy, ale nikdy úplně nevím, co mě čeká.“

Poslechněte si zážitky Freyi Hoffmeisterové v záznamu listopadové Casablanky! Jak se vyvíjí její cesta kolem Severní Ameriky, můžete sledovat tady.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.