Kam vedly roky zákazů? 50 let od šedesátek se drogy hippies vrací na scénu. Lékařskou i uživatelskou

15. červen 2018

„Po padesáti letech prohibice a represe vůči drogám vidíme, že to nikam nevede,“ tvrdí Eva Césarová, spoluorganizátorka projektu testování čistoty psychotropních látek Drug Czeching. „Psychedelika jsou jako auto. Že jste způsobilí řídit, musí potvrdit lékaři a k jeho užívání musíte dodržovat pravidla. Může vám sloužit i být nebezpečné,“ hájí psychedelické látky medička Vivian Drinková. S oběma jsme rozebírali českou i světovou drogovou problematiku.

V sobotu 16. června začal v Praze Psychedelický týden. Akce, která chce demytizovat psychedelické látky a změněné stavy vědomí, ale také upozornit na jejich temné stránky. Týden vyvrcholí mezinárodní konferencí Beyond Psychedelics 2018. „Chceme se vyvarovat přílišného entuziasmu, ale i stigmatizace, která tyto látky provází,“ vysvětluje spoluorganizátorka Vivian Drinková záměr konference. Jedním z dlouhodobých cílů je vyřadit psychedelika z nejpřísněji regulované skupiny na seznamu zakázaných látek, u kterých se ani nepředpokládá, že by mohly být medicínsky prospěšné. Regulace totiž značně ztěžuje jejich výzkum.

Eva Césarová je členkou České psychedelické společnosti a pracuje pro Národní ústav duševního zdraví, který konferenci pořádá. Vivian Drinková je členkou expertního týmu konference a studentkou medicíny.

Psychedelické látky byly zkoumány hlavně v šedesátých letech minulého století. Vědci se domnívali, že by s jejich pomocí mohli léčit řadu duševních onemocnění. Poté co se rozšířily do společnosti, byly tyto látky na půdě OSN zakázány. Československo patřilo k mála zemím, kde výzkum probíhal na světové úrovni. Jedním z nejznámějších badatelů byl i psychiatr Stanislav Grof, který emigroval do USA a se kterým jsme vám přinesli rozhovory právě o psychedelikách a o psychospirituální krizi.

„Příští týden přijede třeba Rick Doblin, zakladatel Multidisciplinární asociace psychedelických studií, která zkoumá látku MDMA v léčbě posttraumatického stresového syndromu,“ jmenuje jednoho z hlavních přednášejících Vivian. Substance MDMA je často součástí rekreační drogy známé jako extáze. Její výzkum je v tzv. třetí fázi, musí se ještě otestovat na všech kontinentech a pak bude moci být legalizována jako lék. Pro svět psychotropních a zejména psychedelických látek je to obrovský průlom.

Eva Césarová a Vivian Drinková

Dalším zajímavým přednášejícím je Amanda Fielding, zakladatelka nadace Beckley Foundation, která propaguje změnu drogových politik založenou na poznatcích současné vědy. Fielding je známá i díky tomu, že si nechala provést trepanaci, chirurgické proražení lebky, kvůli zlepšení prokrvení mozku. Přijede i ředitel organizace Project CBD, která propaguje medicínské využití kanabinoidů, Martin A. Lee, kterému v češtině vyšla publikace Sny vědomí: CIA, LSD a revolta 60. let. Popisuje v ní vliv rozšíření LSD v 60. letech na společnost, včetně pokusů, které CIA prováděla.

Přestože se ve vědecké komunitě debatuje o možnosti využití psychedelik v medicíně a psychologii, stále je řeč o látkách, jejichž držení je ve většině případů v Česku i ve světě zakázané. Uživatelská komunita se nicméně rozšiřuje. „Je jen na nás, jestli přijmeme, že jsou mezi námi lidé, kteří chtějí tyto látky užívat, a jejichž trestání nikam nevede,“ říká Eva Césarová v souvislosti s projektem Drug Czeching, veřejným fórem na téma testování čistoty a složení psychotropních substancí.

„V zahraničí se ukázalo, že podobné projekty fungují. Třeba když se do oběhu dostane nebezpečná droga, zveřejní její obrázek v médiích i v televizi a v důsledku toho si ublíží nebo i zemře méně lidí,“ polemizuje s námitkou, že testování čistoty látek pouze ulehčí braní drog, Eva Césarová. „Zastávám názor, že by každý měl mít možnost nakládat se svým tělem, jak chce. Ale měl by k tomu mít veškeré informace, znát veškerý kontext a zvážit své jednání zodpovědně.“

Jaké jsou nejčastější mýty o drogách, kolik lysohlávek zabije člověka a kdo platí testování čistoty návykových substancí v Česku? Dozvíte se v záznamu rozhovoru.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.