Když není cider dost zajímavý, jsme v půlce procesu octa. Byla by škoda nepokračovat, říkají výrobci Eva a Ivo Laurinovi

12. prosinec 2022
Ve vlastní šťávě

Jak dlouhá je cesta od cideru k jablečnému octu? I když by se mohlo zdát, že se kvašení umí zvrtnout celkem rychle a náhodně, proces obou výrobků se spíš než na měsíce datuje k rokům. S Evou a Ivem Laurinovými jsme se bavili o tom, co obnáší vyrábět cider i orleánský ocet, a proč se pustili do tradičních místo o něco rychlejších moderních metod.

Podobně, jako u mnohých jiných výrobců znovuobjevených tradičních výrobků na začátku stála cesta z města a náhoda – ostatně, naturální cider stejně jako víno potřebuje sklep, v paneláku se povede otestovat maximálně demižon. „Zhruba v roce 2009 jsme se rozhodli, že bychom se chtěli přesunout z Prahy do ‚zeleného‘, podařilo se nám získat statek, který je poměrně velký, a tak má velký potenciál,“ vysvětluje Ivo z výrobny cideru UTOPIA.

Na návštěvě ve výrobně cideru UTOPIA

Potenciál se postupně povedlo zaplnit nejdřív prvními chovatelskými pokusy s husami, kachnami, slepicemi a rybníkářstvím, ale vzhledem k množství jablek a jablkových sadů v okolí nakonec vyhrál cider. „Chtěli jsme jíst čisté jídlo, a tak jsme si ho začali dělat. Všechno jsme dělali pro sebe a pro známé. Cider byl první věc, na kterou jsme se soustředili víc, abychom zvládli napojit nejen sebe, ale i někoho dalšího.“

První pokusy proběhly v roce 2015, s různou dopomocí, která se modernímu vinaři nabízí. Cider je totiž svým způsobem a přípravou určitým stylem vína. Po měsících experimentů bylo jasné, že se vydají naturální cestou, která někdy nese i méně příjemná a zajímavá překvapení, ale i s takovými se dá pracovat.

Náročná je zejména část čekání, bez které to ale nejde. A když se i po dlouhém zrání zjistí, že některý sud není dost zajímavý k tomu, aby se prodával samostatně?

„Pokud chceš využit tu skvělou surovinu, kterou už máš částečně zpracovanou, tak my, když už máme cider, jsme v půlce procesu octa. Byla by škoda nepokračovat,“ vysvětluje Eva, která se zabývá výrobou octa i macerovaných speciálů z něj. „Baví mě ta fáze, kdy v tom můžu macerovat další ovoce a byliny, protože ocet je skvělé médium, které vstřebává jiné vůně a chutě.“

Co je to myšina? A kde se vezme matka octového kvašení? Poslechněte si celý rozhovor.

Na návštěvě ve výrobně cideru UTOPIA
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.